- Podczas miodobrania pod czujnym okiem pszczelarzy z Miodowej Manufaktury mieszkańcy będą mieli okazję samodzielnie wyjąć ramki z nadwyżką miodu, a następnie odsklepiać, wirować i degustować świeży nektar. Poza odebraniem miodu, pszczelarze przybliżą odwiedzającym świat pszczół, zarówno tych miodnych żyjących w ulach, jak i tych żyjących samotnie, które zasiedlają hotele dla owadów stojące na terenie pasieki – zachęca do udziału w miodobraniu Renata Kozłowska, zastępca burmistrza Dzielnicy Żoliborz m.st. Warszawy. [middle1] Ramki z miodem będą wyjmowane o pełnych godzinach: 11:00, 12:00 i 13:00. Dla mieszkańców, którzy zechcą w pełni uczestniczyć w miodobraniu i zajrzeć do uli, przygotowane będą stroje pszczelarskie. Zalecamy jednak ubranie pełnego obuwia oraz długich spodni. Ule w parkach Kępa Potocka i Kaskada ustawione zostały pod koniec kwietnia. Pszczoły, które w nich zamieszkały bardzo dobrze się rozwijają, a w okolicy mają dużą bazę pożytkową. Od kwietnia pszczoły zbieraczki zbierają płynny nektar z okolicznych kwiatów, z którego w ulach powstaje miód. Sprzyjające warunki atmosferyczne sprawiły, że w tym roku wyjątkowo pięknie kwitły akacje i podczas pierwszego zbioru pozyskano znaczą ilość miodu akacjowego. Pod koniec kwitnienia akacji, kwitnienie rozpoczęła lipa szerokolistna i kiedy pszczelarze czekali na posklepienie i odwirowanie miodu akacjowego, pszczoły już przynosiły świeży nakrop nektaru z lipy. Pierwsze miodobranie z akacji zrobione zostało już w trakcie kwitnienia lipy. I to właśnie miód lipowy odbierać i degustować będą mieszkańcy Żoliborza podczas najbliższego „Żoliborskiego miodobrania”. - Kwitnienie lip zbiegło się z dużymi upałami, więc bardzo obawialiśmy się o zbiory, bo rośliny przestają nektarować w temperaturach powyżej 35 stopni. Na szczęście, pomimo upałów, świetnie dały sobie radę, a z lip przyniosły po 20, a nawet 30 kg miodu z ula. Teraz czekamy, aż pszczoły ten miód odparują, zasklepią i 16 lipca podczas żoliborskiego miodobrania będziemy im ten miód odbierać i wspólnie z mieszkańcami Żoliborza odsklepiać, czyli wirować – mówi Magdalena Kozerska z Miodowej Manufaktury, która dba o żoliborskie pasieki. Czy wiesz, że… Aby wyprodukować kilogram miodu pszczoły muszą odwiedzić około czterech milionów kwiatów, pokonując dystans około 150 tys. kilometrów. Pszczoła robotnica żyje średnio 36 – 40 dni, a jedna zbieraczka przynosi do ula tyle nektaru, że pszczoły produkują z niego ok. jedną łyżeczkę miodu. Przy czym pszczoła nie jest zbieraczką przez całe swoje życie. Staje się nią po osiągnięciu około 3 tygodni - wcześniej wykonuje inne prace w ulu - stosownie do swojego wieku. Zbieraczką za to pozostaje już do końca życia. Po więcej informacji na temat życia pszczół, ich roli w przyrodzie, zapylaniu roślin, ochronie owadów zapylających oraz o procesie powstawania miodu opowiedzą pszczelarze z Miodowej Manufaktury podczas „Żoliborskiego Miodobrania. Zapraszamy w najbliższą sobotę, od godz. 11:00 do pasieki w parku Kępa Potocka (dokładna lokalizacja: https://goo.gl/maps/j8Bm15U5SP42). (UDŻ) Czytaj również: Zobacz także: Nowa Prochownia, czyli marsjański klimat w Parku Żeromskiego Zobacz także: Slumsy na ulicy Śmiałej Zobacz także: Slumsy na Żoliborzu przy ulicy Mickiewicza Zobacz także: Marymont Potok i slamsy Zobacz także: Żoliborz zamienia się w dzielnicę slumsów