Reklama

Ziemniaczane łodeczki

07/11/2016 22:17
Ziemniaczane łódeczki

 

Ziemniak ta roślina wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie zaczęto ją uprawiać już tysiące lat temu, do Europy trafił w 1655 roku, a w ciągu następnych stuleci stał się jednym z podstawowych składników jadłospisu na całym świecie. Obecnie jest czwartą pod względem wielkości produkcji rośliną uprawną (po kukurydzyryżu i pszenicy).

 

SKŁADNIKI:

5 średniej wielkości ziemniaków
ok. 30dkg boczku wędzonego
ok. 10dkg sera żółtego
2 łyżeczki śmietany (%tłuszczu nie ma znaczenia)
sól, pieprz, czosnek

PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Odlewamy wodę i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż i przy pomocy małej łyżeczki drążymy każdą połówkę ok 3-4 łyżeczki farszu. Wydrążony farsz odkładamy do miseczki.

 

PRZYGOTOWANIE FARSZU:

Boczek kroimy w drobna kostkę następnie smażymy na złoty kolor.
Do usmażonego, przestudzonego boczku dodajemy wydrążony miąższ z ziemniaków, starty ser, śmietanę, czosnek, sól, pieprz i mieszamy do połączenia się składników. Taką masą napełniamy wydrążone połówki ziemniaków, posypujemy startym żółtym serem i lekko oprószamy majerankiem lub innymi ziołami. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika pieczemy ok. 8-10min do momentu rozpuszczenia się sera.

Farsz można przygotować na wiele sposobów np. : dodając mozzarellę eliminujemy w ten sposób śmietanę, rezygnując z boczku mamy super danie dla wegetarian lub dodatek do drugiego obiadowego dania.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do