Ziemniaczane łódeczki Ziemniak ta roślina wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie zaczęto ją uprawiać już tysiące lat temu, do Europy trafił w 1655 roku, a w ciągu następnych stuleci stał się jednym z podstawowych składników jadłospisu na całym świecie. Obecnie jest czwartą pod względem wielkości produkcji rośliną uprawną (po kukurydzy , ryżu i pszenicy ). [middle1] SKŁADNIKI: 5 średniej wielkości ziemniaków ok. 30dkg boczku wędzonego ok. 10dkg sera żółtego 2 łyżeczki śmietany (%tłuszczu nie ma znaczenia) sól, pieprz, czosnek PRZYGOTOWANIE Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Odlewamy wodę i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż i przy pomocy małej łyżeczki drążymy każdą połówkę ok 3-4 łyżeczki farszu. Wydrążony farsz odkładamy do miseczki. PRZYGOTOWANIE FARSZU : Boczek kroimy w drobna kostkę następnie smażymy na złoty kolor. Do usmażonego, przestudzonego boczku dodajemy wydrążony miąższ z ziemniaków, starty ser, śmietanę, czosnek, sól, pieprz i mieszamy do połączenia się składników. Taką masą napełniamy wydrążone połówki ziemniaków, posypujemy startym żółtym serem i lekko oprószamy majerankiem lub innymi ziołami. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika pieczemy ok. 8-10min do momentu rozpuszczenia się sera. Farsz można przygotować na wiele sposobów np. : dodając mozzarellę eliminujemy w ten sposób śmietanę, rezygnując z boczku mamy super danie dla wegetarian lub dodatek do drugiego obiadowego dania.