15°C bezchmurnie

STRUCLA DROŻDŻOWA

kuchnia Informatora, STRUCLA DROŻDŻOWA - zdjęcie, fotografia

STRUCLA DROŻDZOWA

10 dkg drożdży

0,5szk. mleka

0,50 szk. cukru pudru

0,5kg mąki

1 łyżka oleju

½ kostki masła

2 jaja
esencja zapachowa

 

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru i mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto trzy krotnie zwiększy są objętość dodajemy pozostała część mąki, jedno żółtko i całe jajko, olej, cukier i esencję zapachową mieszamy dokładnie aż wszystkie składniki się połączą.
Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę do ciasta. Ja użyłam serka waniliowego i dżemu, jednak polecam w okresie świąt masę makowa lub bakalie.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Na wyrośnięte ciasto nakładamy porcjami (paskami wzdłuż formy) masę a następnie przy pomocy widelca okrywamy masę ciastem. Tak przygotowane ciasto posypujemy kruszonka (z 2 łyżek cukru kryształu, bułki tartej i masła zagniatamy kruszonkę). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy ok 40 min w temp. 140 stopni. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy cisto jest gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy w otwartym piekarniku, aby odpoczęło. Smacznego.

 

 

STRUCLA DROŻDŻOWA komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się