13°C pochmurno z przejaśnieniami

Smak czekolady.

kuchnia Informatora, czekolady - zdjęcie, fotografia

Historia czekolady.

Z okazji Światowego Dnia Czekolady który przypada na dzień 12.04 przybliżę historię tego smakołyku.

Historia ta liczy już około 3 tys. lat. Jako pierwsi uprawiali ją Omlekowie zamieszkujący Wybrzeże Zatoki Meksykańskiej. Tamtejsze lasy tropikalne były idealnym miejscem do uprawy kakao, następnie Majowie, którzy zaczęli poddawać owoce kakaowca fermentacji, prażyli je i mielili. Z mielonego kakao, wody, mąki kukurydzianej i chili powstał napój bogów „xocolatl”. Pijali go głównie królowie i arystokracja. Gorzki napój towarzyszył rytuałom religijnym jak i ważnym uroczystościom np. zaręczynom.

Zwykle chłodny napój z dodatkiem papryki, wanilii i suszonych płatków kwiatów pili Aztekowie. Ziarna kakaowe były u nich tak cenione, że wkrótce stały się walutą, a samo picie kakao stało się jeszcze bardziej luksusowe. Dla przykładu 1 niewolnika można było kupić na 100 ziaren kakaowca.

Do Europy kakao trafiło podczas ostatniej wyprawy Krzysztofa Kolumba w 1502 roku. Przejęty jeden ze statków Majów, wypełniony był starannie poukładane ziarna, które tubylcy traktowali z takim poważaniem. Woreczek ziaren trafił wtedy na dwór hiszpański jako ciekawostka, nie wzbudzając zainteresowania.

Uroki czekolady docenił za to Ferdynand Cortez, który na podbitych ziemiach zaczął zakładać plantacje kakao, a w 1528 roku przywiózł ziarna do Hiszpanii.
Przełomem w piciu kakao stało się opracowanie receptury przez hiszpańskich mnichów, którzy zaczęli podawać kakao na gorąco z cukrem, cynamonem i anyżem, Receptura była pieczołowicie chroniona, za ujawnienie czy wywóz ziaren groziła kara śmierci.

W 1580r. otworzono w Hiszpanii pierwszą fabrykę czekolady. W 100 lat później przysmaki trafił na dwór Króla Słońce – Ludwika XIV, który stał się ich wielkim fanem.

W 1828r. Konrad Jan van Houten wyprodukował kakao w proszku, a w 1849 wyprodukowano pierwszą tabliczkę czekolady, a pierwsza bombonierkę w 1867r.
Najzdrowsza ze wszystkich czekolad jest gorzka, ciemna czekolada. Nie tylko poprawia nastrój, ale działa też antynowotworowo, chroni naszą pamięć i opóźnia starzenie. Jej korzystny wpływ na zdrowie jest potwierdzony naukowo.
Zawarta w niej Fenylotylamina powoduje, że po zjedzeniu czekolady rośnie w mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin.(hormony szczęścia) Serotonina przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego, np. schizofrenię.
Endorfiny poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Czekolada zawiera też duże ilości magnezu (zwłaszcza czekolada gorzka). Pierwiastek ten nie tylko usprawnia funkcjonowanie mięśni oraz ułatwia wchłanianie wapnia, ale podobnie jak serotonina przeciwdziała stresom.

Gorzka czekolada na zdrowie

  • żelazo – uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek krwi;

  • magnez – jego niski poziom w organizmie odpowiada za szybkie męczenie się i powoduje zaburzenia w przewodnictwie komórek nerwowych;

  • niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie;

  • flawonoidy – zatrzymują proces utleniania złego cholesterolu; zapobiegają sklejaniu się ze sobą białych płytek krwi; podnoszą odporność organizmu i regulują skurcze mięśni;

  • teobromina – substancja ta działa jak łagodny środek moczopędny; stymuluje układ nerwowy, pobudza organizm;

  • fenylotylamina – należy do grupy endorfin, które odpowiadają za pozytywny nastrój i pozytywne stany emocjonalne oraz za pobudzenie organizmu.

    Jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości?
    Dobrej jakości czekolada musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach kakao, a nie kawy. Przy dzieleni jej na kawałki, słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu przełamania jest gładka. Jeśli tabliczka kruszy się albo wygina, prawdopodobnie zawiera za mało masła kakaowego lub po prostu jest nieświeża. Dobra czekolada rozpływa się w ustach, pozostawiając na długo cierpki posmak z nutą słodyczy.

    Największym producentem kakaowca jest Wybrzeże Kości Słoniowej.
     

Smak czekolady. komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się