Kolejne dania, które pozornie wydaje się trudne. Przedstawiam jak w prosty sposób zrobić danie zarówno obiadowe podane z ziemniakami jak i kolacyjne czy zimną przekąskę. Farsz grecki do ryby 1 pęczek włoszczyzny 3 marchewki lub mieszankę włoszczyzny mrożonej 2 średnie cebulę 200ml koncentratu pomidorowego 4 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka, olej Ok. 1 kg świeżej ryby-płaty lub ok. 2kg mrożonych płatów. 2 jajka bułka tarta PRZYGOTOWANIE WARZYW: Jeśli używamy świeżej włoszczyzny to warzywa należy zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach (bez natki pietruszki i liści selera), pora pokroić w cienkie krążki. Na rozgrzany olej ok. pół szklanki, wrzucamy drobno pokrojoną cebule, lekko ją podsmażamy. Następnie do cebuli dodajemy włoszczyznę (mrożone warzywa, wrzucamy bez rozmrażania), sól, pieprz i przyprawy. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Jeśli warzywa będą za suche farsz podlewamy wodą, taką ilością, aby warzywa w 50% pokryte były płynem. Do ugotowanych warzywa dodajemy koncentrat pomidorowy porcjami tak, aby farsz miał smak warzyw a nie dominował smak pomidorów. Farsz powinien być dość ostry by dobrze komponował się z rybą. Rybę kroimy na porcję ok. 5 cm obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Układamy na talerzu porcję farszu, usmażoną rybę i znów porcję farszu. Tak przygotowaną rybę serwujemy na zimno lub ciepło w zależności od gustu domowników.