Reklama

Ryba po grecku

09/12/2016 09:01

Kolejne dania, które pozornie wydaje się trudne. Przedstawiam jak w prosty sposób zrobić danie zarówno obiadowe podane z ziemniakami jak i kolacyjne czy zimną przekąskę.


Farsz grecki do ryby

1 pęczek włoszczyzny
3 marchewki
lub mieszankę włoszczyzny mrożonej
2 średnie cebulę
200ml koncentratu pomidorowego
4 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz, ostra papryka, olej

Ok. 1 kg świeżej ryby-płaty
lub ok. 2kg mrożonych płatów.
2 jajka
bułka tarta

 

PRZYGOTOWANIE WARZYW:

Jeśli używamy świeżej włoszczyzny to warzywa należy zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach (bez natki pietruszki i liści selera), pora pokroić w cienkie krążki. Na rozgrzany olej ok. pół szklanki, wrzucamy drobno pokrojoną cebule, lekko ją podsmażamy. Następnie do cebuli dodajemy włoszczyznę (mrożone warzywa, wrzucamy bez rozmrażania), sól, pieprz i przyprawy. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Jeśli warzywa będą za suche farsz podlewamy wodą, taką ilością, aby warzywa w 50% pokryte były płynem. Do ugotowanych warzywa dodajemy koncentrat pomidorowy porcjami tak, aby farsz miał smak warzyw a nie dominował smak pomidorów.
Farsz powinien być dość ostry by dobrze komponował się z rybą.

Rybę kroimy na porcję ok. 5 cm obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Układamy na talerzu porcję farszu, usmażoną rybę i znów porcję farszu. Tak przygotowaną rybę serwujemy na zimno lub ciepło w zależności od gustu domowników.



Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do