Składniki: Bulwa selera. Jajko 1szt. Zioła prowansalskie. Bułka tarta orkiszowa. Olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Selera umyć, obrać, pokroić na krążki grubości ok. 0,5cm, następnie moczyć w ,,roztrzepanym” jajku i w bułce tartej wymieszanej z ziołami prowansalskimi. Smażyć po obydwu stronach na złoty kolor. SMACZNEGO. Seler ma wiele właściwości min.: oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii, ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Dieta bogata w seler zalecana jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze, bo pomaga trawić tłuszcze. Dzięki tej właściwości chętnie sięgają po niego osoby chcące zgubić niepotrzebne kilogramy. Seler działa także moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Agnieszka Pil