Reklama

Magia przypraw- chili

27/11/2016 17:57

Magia przypraw- Chili


Do Europy papryczkę chili sprowadzona za czasów Krzysztofa Kolumba. Pikantna papryczka zawdzięcz swą ostrość kapsaicynie, substancji silnie rozgrzewającej i kojącej ból; zawiera także witaminę C, którą nie traci nawet po ususzeniu.
Pobudzające właściwości chili zawdzięcza reakcjom mózgu na palący smak. Powstają wtedy endorfiny(zwane hormonem szczęścia), które wywołują uczucie przyjemności.
Papryczka doskonale zadomowiła się w Europie; we Włoszech nosi nazwę peperoncino, w krajach bałkańskich i na Węgrzech to czuszka.W roku 1912 utworzono skalę ostrości pikantnych potraw, stosowana głównie do papryk, nazywa się ona skalą Scoville”a.
Najostrzejszą papryką chili jest odmiana Trinidad Scorpion Butch, a najpopularniejsze odmiany chili to:
- Cayenne - świeża sprzedawana jako papryczka chi lii, zaś sproszkowana jako pieprz kajeński,
- jalapeńo - świeża i konserwowana,
- tabasco-znana jako składnik sosu tabasco,
- habanero – to jedna z odmian o najostrzejszym smaku.
W Afryce popularna jest pikantna papryczka piri-piri dziko rosnąca, a także uprawna. Przyrządzane na niej sosy są bardzo popularne w kuchni afrykańskiej i portugalskiej.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do