Jak świat długi i szeroki, kuchnia każdego kraju ma własne sposoby korzystania z przypraw. Teraz, gdy przyprawy są powszechnie dostępne, gotowanie może myć wielką przygodą, która przenosi nas do dowolnej części świata. Czosnek jest podstawowym składnikiem tysięcy potraw z całego świata. Wraz z imbirem i cebulą tworzą ,,trójcę smaków charakterystycznych dla kuchni orientalnej. Jest szeroko stosowany w kuchni zachodniej do szpikowania i nacierania mięs, do sałatek, sosów czy nacierania, aby uzyskać subtelny posmak. Czosnek ma właściwości wzmacniające nasz organizm. Oczyszcza krew, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom, obniża poziom cholesterolu, oraz wspomaga leczenie cukrzycy. Sok z czosnku jest składnikiem wielu leków przeciwkaszlowych i wpływa łagodząco na objawy astmy. W mitologii chińskiej uważano iż czosnek ma moc mogąca odwrócić,,złe oko , symbol nieszczęścia i niedoli. Słynny angielski botanik Culpeper proponował żucie kminu i zielonej fasoli aby pozbyć się zapachu czosnku w oddechu.: współczesne metody to wypicie keliszek czerwonego wina lub zjedzenie świeżej natki pietruszki lub kilka listków mięty, tymianku czy selera.