8°C całkowite zachmurzenie

KOKOSANKI

kuchnia Informatora, KOKOSANKI - zdjęcie, fotografia

KOKOSANKI

3 białka
¾ szk. cukru
25 dag wiórków kokosowych

      Schłodzone białka ubijamy na sztywna pianę, dosypujemy cukier i miksujemy do momentu aż piana zrobi się gładka i lśniąca. Do tak ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Dla uzyskania intensywności smaku i aromatu wiórka można uprażyć. (na rozgrzaną suchą patelnie wsypujemy wiórka prażymy na złoty kolor lekko mieszając).
Z tak przygotowanej masy formujemy kulki, układamy je na blasze i pieczemy ok 15 minut w temp 175 o C.

Kokosanki łatwo zamienić na kuleczki migdałowe. Wystarczy wiórki zastąpić mielonymi migdałami. SMACZNEGO.

 

KOKOSANKI komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się