Sezon śliwkowy w pełni, więc warto pomyśleć o ich konsumpcji. Dziś polecam tradycyjne knedle ze śliwką. Składniki1 porcja ugotowanych ziemniaków maka jajkośliwki, cynamon i cukier Wykonanie : Ugotowane ziemniaki przeciskamy prze praskę dodajemy make tak aby stanowiła 1/4 obiętości ziemniaków. Tu sprawdza się prosty sposób: ziemniaki dzielimy na cztery części jedną z część wyjmujemy, a miejsce to uzupełniamy mąką. Następnie dodajemy jajko i łączymy na jednolita masę. Formujemy wałeczki tak jak przy kopytkach, dzielimy na porcje i formujemy małe placuszki. W środek placka wkładamy pół śliwki oprószonej cukrem i cynamonem, łączymy brzegi placka tak aby śliwka schowała się w jego środek.Wrzucamy na wrzącą wodę, po wypłynięciu do wierzchu wyjmujemy.Podajemy ze śmietaną z cukrem, lub po polsku (zrumieniona bułka tarta na maśle).