Reklama

Knedle ze śliwką

10/09/2016 21:04
Sezon śliwkowy w pełni, więc warto pomyśleć o ich konsumpcji.
Dziś polecam tradycyjne knedle ze śliwką.

Składniki1 porcja ugotowanych ziemniaków
maka
jajkośliwki, cynamon i cukier
Wykonanie :
Ugotowane ziemniaki przeciskamy prze praskę dodajemy make tak aby stanowiła 1/4 obiętości ziemniaków.
Tu sprawdza się prosty sposób: ziemniaki dzielimy na cztery części jedną z część wyjmujemy, a miejsce to  uzupełniamy mąką. Następnie dodajemy jajko i łączymy na jednolita masę. Formujemy wałeczki tak jak przy kopytkach, dzielimy na porcje i formujemy małe placuszki. W środek placka wkładamy pół śliwki oprószonej cukrem i cynamonem, łączymy brzegi placka tak aby śliwka schowała się w jego środek.Wrzucamy na wrzącą wodę, po wypłynięciu do wierzchu wyjmujemy.Podajemy ze śmietaną z cukrem, lub po polsku (zrumieniona bułka tarta na maśle).

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do