8°C bezchmurnie

Gruszki w koszulkach

kuchnia Informatora, Gruszki koszulkach - zdjęcie, fotografia

Gruszki w kruchych koszulkach.

Składniki:

6 śrenich dość twardych gruszek 
30 dkg mąki pszennej
20 dkg masła
2 jaja
10 dkg rodzynek
łyżka cukru pudru
2 łyzki rumu

Przygotowanie:

Z mąki, cukru, masła i jednego jaja zagniatamy kruche ciasto i odkładam do lodówki na godzinę.
Rodzynik moczymy w rumie.
Gruszki obieramy pozostawiając ogonki. Gniazda nasienne usuwamy od dołu gruszki. Tak przygotowane gruszki napełniamy wcześniej namoczonymi rodzynkami.
Otwory po napełnieniu rodzynkami zatykamy masłem.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubości ok 3mm, następnie wycinamy kwadraty takiej wielkości aby móc zawinać  w nie gruszki. Owoce należy zawinąć  w ciasto tak aby rogi kwadratu z ciasta znalazły sie wokół ogonka, mocno zlepiając brzegi. Następnie na ogonek gruszki nakładamy wycięty z ciasta krążek. Tak ,,ubrane" gruszki smarujemy ubitym jajkiem.
Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, pieczemy kwadrans (aż ciasto lekko się zarumieni) następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze ok 20 min w zależności od weilkości owoców.
Podajemy ciepłe z bita śmietaną.
SMACZNEGO.
 

 


 

Gruszki w koszulkach komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się