Reklama

Gołąbki w liściach botwinki

05/06/2017 11:19

Gołabki w liściach botwinki

Dziś przedstawiam propozycje tradycyjnego dania z wykorzystaniem sezonowego składnika jakim są liście botwinki. Pozwoli to na zaoszczędzić czas. Przy tradycyjnych gołąbkach kapustę należy sparzyć, a liście botwinki tylko myjemy w ciepłej wodzie.
Alternatywą dla kapusty jest też zwykła sałata masłowa świetnie zawija się w nią gołąbki (bez parzenia) a czas przygotowania tak krótki jak przy gołąbkach w liściach botwinki.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek młodej botwinki zwracamy uwaga na liście, aby były całe i dość duże.
  • Farsz: możemy opierać się na klasycznym: czyli mięso mielone ok.1 kg, mała cebulka, jajko, sól, pieprz i ½ suchej bułki wcześnie namoczonej.

WYKONANIE:

Do mięsa dodajemy startą cebulę, odciśniętą namoczoną bułkę i pozostałe składniki, całość mieszamy.
Nie bójmy się eksperymentować i zamiast mięsa dodać ugotowaną kaszę. Każdy rodzaj kaszy tu się sprawdza i tak np. gryczana z Duszonymi pieczarkami, jaglana z duszona włoszczyzną, czy nawet ryż z warzywami. wystarczy warzywa pokroić w kostkę i udusić na małej ilości tłuszczu. ODWAGI J a na pewno się uda.

Liście obcinamy tuż przy łodydze. Na szerszy brzeg liścia nakładamy farsz (ok łyżeczki) jego boki składamy do środka i zawijamy. (Tak jak krokiety). Z pozostałej części botwinki możemy przygotować chłodnik.

Zwinięte gołąbki kładziemy na spód naczynia, zalewamy wodą i dusimy ok. 20-25min. Następnie dodajemy pokrojony koperek i zagęszczamy. Proponuje w ½ szklanki wody dodać 1łyżkę maki ziemniaczanej w ten sposób powstaje pyszne danie bezglutenowe. SMACZNEGO.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do