Gołabki w liściach botwinki [middle1] Dziś przedstawiam propozycje tradycyjnego dania z wykorzystaniem sezonowego składnika jakim są liście botwinki. Pozwoli to na zaoszczędzić czas. Przy tradycyjnych gołąbkach kapustę należy sparzyć, a liście botwinki tylko myjemy w ciepłej wodzie. Alternatywą dla kapusty jest też zwykła sałata masłowa świetnie zawija się w nią gołąbki (bez parzenia) a czas przygotowania tak krótki jak przy gołąbkach w liściach botwinki. SKŁADNIKI 1 pęczek młodej botwinki zwracamy uwaga na liście, aby były całe i dość duże. Farsz: możemy opierać się na klasycznym: czyli mięso mielone ok.1 kg, mała cebulka, jajko, sól, pieprz i ½ suchej bułki wcześnie namoczonej. WYKONANIE: Do mięsa dodajemy startą cebulę, odciśniętą namoczoną bułkę i pozostałe składniki, całość mieszamy. Nie bójmy się eksperymentować i zamiast mięsa dodać ugotowaną kaszę. Każdy rodzaj kaszy tu się sprawdza i tak np. gryczana z Duszonymi pieczarkami, jaglana z duszona włoszczyzną, czy nawet ryż z warzywami. wystarczy warzywa pokroić w kostkę i udusić na małej ilości tłuszczu. ODWAGI J a na pewno się uda. Liście obcinamy tuż przy łodydze. Na szerszy brzeg liścia nakładamy farsz (ok łyżeczki) jego boki składamy do środka i zawijamy. (Tak jak krokiety). Z pozostałej części botwinki możemy przygotować chłodnik. Zwinięte gołąbki kładziemy na spód naczynia, zalewamy wodą i dusimy ok. 20-25min. Następnie dodajemy pokrojony koperek i zagęszczamy. Proponuje w ½ szklanki wody dodać 1łyżkę maki ziemniaczanej w ten sposób powstaje pyszne danie bezglutenowe. SMACZNEGO.