Dynia (Cucurbita L.) – jest rośliną jednoroczną i obejmuje około 20 gatunków. W stanie dzikim występuje w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. W Polsce znaczenie w uprawie mają tylko 2 gatunki - dynia olbrzymia i dynia zwyczajna, do której należą dynia makaronowa, kabaczek, cukinia i patison. Dynia zwyczajna to najczęściej uprawiany gatunek dyni w Polsce. Dynia pochodzi z Meksyku i płd. stanów USA. Była jedną z najwcześniej uprawianych roślin w Nowym Świecie. Jej nasiona znaleziono w jaskiniowych grobowcach sprzed 10 tysięcy lat w Meksyku. Z. Mazurek w swoim artykule pt. Kolorowe i pękate. Dynie z własnego ogródka. (Kwietnik nr 10/98 s.15) pisze, że dynie już od 4000 lat p.n.e. odkryli i zaczęli uprawiać Inkowie. Dynia była dla nich obiektem kultu i źródłem pożywienia oraz lekarstw, a także dostarczała inspiracji do wytwarzania wyrobów garncarskich i naczyń. Już na długo przed Kolumbem Indianie uprawiali wiele odmian dyni na terenach ciągnących się wzdłuż kanadyjskich jezior. Nalezy docenić tłuszcze zawarte w pestkach dyni, które zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, oraz całą gamę witamin. Najwięcej witamin ma dynia w intensywnym kolorze pomarańczy, jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Warto jak najczęściej ją spożywać i korzystać z sezonu, w którym wystepuje. Polecam aksamitny krem dyniowy SKŁADNIKI: 1/2 średniej wielkości dyni 2 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 200ml śmietany sól, gałak muszkatołowa. imbir, pieprz czarny PRZYGOTOWANIE: Dynie i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle szklimy cebulke nastepnie dodajemy dynie i ziemniaki zalewamy wodą w 3/4 zawartości warzyw, dodajac przyprawy. Gotujemy do miękkości, następnie dodajemy śmietanę i miksujemy na jednolitą gładką masę. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego.