Reklama

Chatka Baby Jagi

09/12/2016 10:41

Chatka Baby Jagi

 

Składniki:

  • 500 g twarogu

  • 150 g masła

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1 łyżka kakao

  • 3–4 opakowania herbatników (takich po 100 g)

  • 2 serki waniliowe homogenizowane

     

    polewa:

  • 125 g masła lub margaryny

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 3–4 łyżki kakao

  • ew. 3–4 łyżki mleka

  • dodatkowo garść wiórków kokosowych

     

    PRZYGOTOWANIE

    Miękkie masło ucieramy z cukrem dodajemy ser biały i serki waniliowe. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęsta dodajemy dodatkowy serek waniliowy.

    Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao.

    Następnie na folii spożywczej rozkładamy herbatniki w trzech rzędach, tak aby po złożeniu powstał trójkąt. Na tak przygotowaną warstwę herbatników kładziemy masę serową, tak aby pokryła równo warstwę herbatników i układamy kolejna warstwę herbatników. Na drugą warstwę herbatników kładziemy masę serową kakaową, rozkładają ja na ¾ powierzchni herbatników. W środek drugiej masy wkładam wcześniej przygotowaną galaretkę.
    Składamy chatkę: podnosimy brzegi foli tak aby końce skrajnych herbatników utworzyły trójką, przyciskamy je lekko do siebie, zawijamy brzegi foli i wkładamy do lodówki.

    W tym czasie przygotowujemy polewę: W rondelku roztapiam masło, mieszam z cukrem i ewentualnie mlekiem (szczególnie, gdy zastąpicie puder zwykłym cukrem). Zdejmuję z ognia i dodaję kakao. Lekko ostudzona polewą polewamy chatkę i posypujemy wiórkami , bądź pokruszonymi orzechami.
     

    Smacznego.
     

     

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do