SKŁADNIKI: ok. 0,5 kg ogórków typu węże 1 mała cebulka 1 pęczek kopru 100 g serka topionego 1 łyżka śmietany sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ogórki obieramy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczka, cebule kroimy w cienkie półplasterki. Całość zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy, doprawiając lekko solą i pieprzem. Do ugotowanych ogórków dodajemy połowę pokrojonego kopru, następnie serek topiony, ja polecam 50/50 z ziołami i śmietankowy dla podniesienia walorów smakowych. Po dodaniu serka doprowadzamy zupę do wrzenia ciągle mieszając tak, aby serki się rozpuściły. Następnie dodajemy śmietanę i gotowe. Zupa powinna być lekko kremowa, a jej smak wyrazisty. Możemy ilości produktów do jej przygotowania regulować według własnego uznania. Wyśmienicie smakuje z grzankami lub jako tradycyjna zupa z ziemniakami. Agnieszka Pil