Reklama

Zupa letnia ze świeżego ogórka

Dziś proponuję zupę ze świeżych ogórków. To dość oryginalne, lekkie danie, a jego przygotowanie jest banalnie proste.


SKŁADNIKI:

ok. 0,5 kg ogórków typu węże
1 mała cebulka
1 pęczek kopru
100 g serka topionego
1 łyżka śmietany
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki obieramy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczka, cebule kroimy w cienkie półplasterki.
Całość zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy, doprawiając lekko solą i pieprzem. Do ugotowanych ogórków dodajemy połowę pokrojonego kopru, następnie serek topiony, ja polecam 50/50 z ziołami i śmietankowy dla podniesienia walorów smakowych. Po dodaniu serka doprowadzamy zupę do wrzenia ciągle mieszając tak, aby serki się rozpuściły.
Następnie dodajemy śmietanę i gotowe.
Zupa powinna być lekko kremowa, a jej smak wyrazisty. Możemy ilości produktów do jej przygotowania regulować według własnego uznania.
Wyśmienicie smakuje z grzankami lub jako tradycyjna zupa z ziemniakami.

Agnieszka Pil

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do