Teraz truskawki królują. Sezon w pełni, plantatorzy uważają , że prawdziwy wysyp truskawek przed nami. W najbliższych dniach ich cena może spaść nawet do 3zł za kilogram. To dobry moment aby zagościły na naszych stołach w ilościach nieprzyzwoitych. Zwarzywszy na fakt iż truskawki maja więcej witaminy C niż egzotyczne owoce, a w jednej szklance truskawek znajdziemy 132g wody, 0,53g tłuszczów, 10,1g węglowodanów i 0,88g białka, możemy opychać się nimi bezkarnie. Z powodu wysokiej zawartości wody są niskokaloryczne. Zawierają również witaminę A, witaminy z grupy B, kwas foliowy ,potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk, mangan i miedź. Najczęściej zjadamy truskawki ze śmietaną i cukrem, dziś proponuję połączyć je z octem balsamicznym. Dzięki temu uzyskamy wspaniałą kompozycję słodko kwaśnego smaku. Jednak dla tych lubiących truskawki na słodko polecam cukier trzcinowy lub melasę.