Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest najczęściej stosowany przy łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Jednak miód z mniszka lekarskiego , poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające, dlatego powinien się znaleźć w wielu domowych apteczkach. Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty.Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie zauważyć i usunąć wszystkie owady. Składniki: 1 litr kwiatów mlecza, 2 cytryny, 1 litr wody, 1 kg cukru. Przygotowanie: kwiaty mlecza włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstaw na dobę w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wywar odcedź przez sito lub gazę i dodaj do niego wyciśnięty sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin). Tak powstały syrop przelej gorący do słoiczków, szybko zakręć i postaw na pokrywce. w ten sposób syrop przedłużymy termin przydatności naszego syropu. Syrop świetnie sprawdza się jako przyprawa do pieczonych czy grillowanych mięs.