STRUCLA DROŻDZOWA [middle1] 10 dkg drożdży 0,5szk. mleka 0,50 szk. cukru pudru 0,5kg mąki 1 łyżka oleju ½ kostki masła 2 jaja esencja zapachowa Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru i mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto trzy krotnie zwiększy są objętość dodajemy pozostała część mąki, jedno żółtko i całe jajko, olej, cukier i esencję zapachową mieszamy dokładnie aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę do ciasta. Ja użyłam serka waniliowego i dżemu, jednak polecam w okresie świąt masę makowa lub bakalie. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Na wyrośnięte ciasto nakładamy porcjami (paskami wzdłuż formy) masę a następnie przy pomocy widelca okrywamy masę ciastem. Tak przygotowane ciasto posypujemy kruszonka (z 2 łyżek cukru kryształu, bułki tartej i masła zagniatamy kruszonkę). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy ok 40 min w temp. 140 stopni. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy cisto jest gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy w otwartym piekarniku, aby odpoczęło. Smacznego.