Reklama

STRUCLA DROŻDŻOWA

11/12/2017 17:10

STRUCLA DROŻDZOWA

10 dkg drożdży

0,5szk. mleka

0,50 szk. cukru pudru

0,5kg mąki

1 łyżka oleju

½ kostki masła

2 jaja
esencja zapachowa

 

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru i mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto trzy krotnie zwiększy są objętość dodajemy pozostała część mąki, jedno żółtko i całe jajko, olej, cukier i esencję zapachową mieszamy dokładnie aż wszystkie składniki się połączą.
Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę do ciasta. Ja użyłam serka waniliowego i dżemu, jednak polecam w okresie świąt masę makowa lub bakalie.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Na wyrośnięte ciasto nakładamy porcjami (paskami wzdłuż formy) masę a następnie przy pomocy widelca okrywamy masę ciastem. Tak przygotowane ciasto posypujemy kruszonka (z 2 łyżek cukru kryształu, bułki tartej i masła zagniatamy kruszonkę). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy ok 40 min w temp. 140 stopni. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy cisto jest gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy w otwartym piekarniku, aby odpoczęło. Smacznego.

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do