Sezon ogórkowy dobiega końca wiec polecam by go jeszcze wykorzystać na przetwory. Polecam złotą sałatkę ogórkową. Pamiętajmy iż w 100 gramach tego warzywa jest 20mg wapnia,1,0mg fosforu i 8mg magnezu ponadto witamina A1, B1, C i E, więc przechowajmy na dłużej. Sałatka z ogórków i kurkumy [middle1] Składniki: 4 kg ogórków 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli 5 ząbków czosnku Zalewa: 6 szklanek wody 1 1/2 szklanki octu 10% 2 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka gorczycy 1/2 szklanki soli Sposób wykonania: Ogórki w skórce pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, kurkumę, gorczycę i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Następnie dodać do niej ogórki, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Razem gotować jeszcze 5 minut. Gorącą sałatkę nakładać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut. Składniki wystarczą na około 9 słoików po 900 ml. Smacznego.