Reklama

Sałatka z ogórków i kurkumy

10/08/2016 17:15

Sezon ogórkowy dobiega końca wiec polecam by go jeszcze wykorzystać na przetwory. Polecam złotą sałatkę ogórkową. Pamiętajmy iż w 100 gramach tego warzywa jest 20mg wapnia,1,0mg fosforu i 8mg magnezu ponadto witamina A1, B1, C i E, więc przechowajmy na dłużej.

Sałatka z ogórków i kurkumy

Składniki:

4 kg ogórków

1 kg czerwonej papryki

1 kg cebuli

5 ząbków czosnku


Zalewa:

6 szklanek wody

1 1/2 szklanki octu 10%

2 1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka gorczycy

1/2 szklanki soli

Sposób wykonania:

Ogórki w skórce pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w kostkę.

Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, kurkumę, gorczycę i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Następnie dodać do niej ogórki, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Razem gotować jeszcze 5 minut. Gorącą sałatkę nakładać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut.

Składniki wystarczą na około 9 słoików po 900 ml.

Smacznego.





 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do