½ szklanki kaszy jaglanej 200g orzechów włoskich ½ puszki kukurydzy 100g rodzynek 3łyżki miodu 100g fasoli czerwonej z puszki Wykonanie Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli kasza się rozgotuje, to też można ją wykorzystać , sałatka będzie miała bardziej papkowatą konsystencje, jednak nie starci na walorach smakowych. Kukurydze odcedzamy , rodzynki i fasolę płuczemy, dodajemy do kaszy. Następnie orzechy włoskie i miód całość mieszamy i sałatka jest już gotowa. Proporcje składników można dodać według własnego smaku. Szybka zdrowa i pożywna sałatka królewska, Życzymy smacznego. DLACZEGO WARTO SIĘGAĆ PO KASZE JAGLANĄ? Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo: nie uczula, nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość energetyczną. Jest zasadotwórcza , co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu . Ma ocieplające właściwośc i, nie wychładza organizmu od wewnątrz, jest polecana wszystkim osobom, które marzną zimą, skutecznie usuwa śluz z naszego organizmu, o czym powinny pamiętać wszystkie mamy, które włączając kasza jaglaną do diety swoich pociech podczas infekcji, skutecznie pozbywać się będą mokrego kaszlu i kataru. Jedząc jaglankę na słodko jak i słono skutecznie wzmacniamy i pobudzamy osłabiony i wychłodzony organizm – ma bardzo silne właściwości odżywcze. NA CO POMAGA NAM KASZA JAGLANA? Zwalcza zgagę zaraz po spożyciu potrafi przynieść ulgę, usuwa śluz z organizmu pomocna przy leczeniu infekcji . Ponadto zawiera bardzo dużą ilość aminokwasów, wartości odżywczych oraz zaopatruje nasz organizm w potrzebne białko . Spożywanie kaszy jaglanej zaleca się osobom, które walczą z chorobami nowotworowymi jak również zalecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek. Agnieszka Pil