Reklama

Przepis na faworki

Pyszny koniec karnawału

3 żółtka
1 śmietan a18%
1 łyżeczka octu
3 szklanki mąki
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania

Żółtka łączymy ze śmietaną na jednolitą  masę przy użyciu widelca. (dzięki temu nasze faworki będą napowietrzone i chrupiące). Następnie dodajemy ocet i  porcjami mąkę (ok 1łyżki), gdy masa zacznie oklejać widelec przekładamy ciasto na stolnice i zagniatamy ciasto podsypując mąką, pamiętając aby nie było twarde. Ciasto powinno być elastyczne. 
Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 milimetrów. Następnie kroimy w paski o szer.3cm i dł. ok 12cm nacinamy środek każdego paska i przekładamy jeden koniec przez powstałe nacięcie. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do