Penne to makaron typu rurki cięte pod skosem. Jest to mój ulubiony makaron do przygotowywania szybkich i efektownych dań. Jedno z tych dań dziś Państwu polecam. Składniki: - ok. 30 dag makaronu penne, - ok.25 dag szpinaku (może być mrożony). - ok.25 dag świeżego łososia, - 4 ząbki czosnku, - 1 mała cebula, - 1 mała śmietana 12% tłuszczu, - 2 łyżki masła, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kostkę. Świeży szpinak dokładnie płuczemy i kroimy w paski. Na rozgrzanym tłuszczu blanszujemy (smażymy do uzyskania szklistego wyglądu) cebulę, czosnek i szpinak. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Jeśli podczas duszenia sosu będzie zbyt mało, dodajemy wody tak, aby pokrywała w 1/3 składniki dania. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i całość zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 9 min i odcedzamy. Makaron polewamy sosem, dekorujemy plastrami wędzonego łososia i cytryną. Pamiętajmy: kuchnia to pracownia. Podchodźmy do przygotowywania posiłku jak artyści, bo to my tworzymy to dzieło krótkotrwałe niepowtarzalne, ale dzieło. Przepisy to tylko drogowskazy, do których się zastosujesz, bądź tylko zainspirujesz, by stworzyć coś wyjątkowego. To od Ciebie zależy, jaką kompozycję przypraw i ziół użyjesz, by stworzyć coś niepowtarzalnego. To Ty jesteś artystą i tak podchodź do gotowania, bo gotowanie to sztuka łączenia smaków, a odpowiednie eksponowanie podkreśla ich artystyczny charakter. Agnieszka Pil