Ziemniaki opiekane Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Możemy wykorzystać pozostałe z obiadu. Na rozgrzany olej wrzucamy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, posypujemy obficie słodką papryką, czosnkiem i dowolnymi ziołami ( majeranek, bazylia, tymianek, estragon, rozmaryn itp.) Potrząsamy patelnią tak aby ziemniaki zrumieniły się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i podjemy. Opiekane ziemniaczki mogą stanowić samodzielne danie szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej: wystarczy na rozgrzany tłuszcz wrzucić świeżą paprykę, pokrojoną w kostkę lekko przesmażyć a następnie dodać ugotowane ziemniaczki z przepisu jw. Jedyne ograniczenie to nasza wyobraźnia, bo do tak przygotowanych ziemniaków każdy dodatek jest właściwy. Z oliwkami i drobno pokrojona dymka (na zdjęciu)pycha.