Problem marnowania żywności po Wielkanocy W okresie Świąt Wielkanocnych w Polsce obserwuje się znaczący wzrost ilości marnowanej żywności. Badania przeprowadzone przez UCE Research i Grupę Offerista wskazują, że około 17% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia po Świetach Wielkiejnocy. Najczęściej marnowane produkty Wśród produktów najczęściej trafiających do kosza po świętach wymienia się: Sałatki – 37,8% Pieczywo – 14% Wędliny – 12,8% Mimo że 65% Polaków przygotowuje świąteczne potrawy samodzielnie, co daje możliwość lepszego zarządzania ilością jedzenia, problem marnowania nadal pozostaje istotny. Przyczyny marnowania Główne powody wyrzucania żywności po Wielkanocy to: Przygotowywanie zbyt dużej ilości potraw Brak planowania zakupów i ilości kupowanych produktów Brak wiedzy na temat przechowywania żwyności Jak ograniczyć marnowanie ? Aby zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia po świętach, można : Planować zakupy – tworzyć listę potrzebnych produktów zwracając uwagę na ilość. Przygotowywać odpowiednie porcje – dostosować ilość potraw do liczby gości. Przechowywać żywność właściwie – używać szczelnych pojemników i odpowiednich temperatur. Wykorzystywać resztki – tworzyć nowe dania z pozostałości, np. zapiekanki czy sałatki. Można rozważyć przekazanie nadmiaru jedzenia do lokalnych jadłodzielni lub organizacji charytatywnych, które przekazują nadmiar jedzenia potrzebującym. Jadłodzielnie na Żoliborzu Jeśli po świętach zostało Ci jedzenie, które chcesz oddać, na Żoliborzu znajdują się jadłodzielnie gdzie możesz przekazać jego nadmiar. Urząd Dzielnicy Żoliborz - ul. J. Słowackiego 6/8 (na tyłach budynku, przy wejściu do Wydziału Spraw Społecznych i Zdrowia) - czynna całodobowo - lodówka i regał - To ogólnodostępna jadłodzielnia, gdzie można zostawić nadmiar jedzenia lub skorzystać z tego, co zostawili inni. I Liceum Ogólnokształcące im. B. Limanowskiego - ul. Felińskiego 15 (wejście od ul. Bitwy pod Rokitną) - czynna pon.–pt. 8:00–20:00, sob. 8:30–13:30 - lodówka - Jadłodzielnia prowadzona przez catering Szwajcarka. Co można przynieść? Produkty z długim terminem ważności (np. konserwy, makarony, ryż) Gotowe dania (np. pierogi, sałatki) – szczelnie zapakowane i opisane Pieczywo, ciasta, owoce – świeże i bez oznak zepsucia. Po co? Jadłodzielnie to nie tylko lodówki, czy miejsca przechowywania żywności, to miesjca solidarności i wspólnoty. Właczając się w takie akcje kreujemy sieci wsparcia i udowadniamy, że los innych nie jest nam obojętny. Jadłodzielnie są dla każdego, nie trzeba być potrzebującym, aby z nich korzystać.