Reklama

Oddajesz czy wyrzucasz? Porozmawiajmy o resztkach po Wielkanocy i mocy jadłodzielni!

Co roku po świętach Wielkanocnych tony jedzenia trafiają do śmietnika. Nadmiar, pośpiech i brak planowania sprawiają, że marnujemy nie tylko żywność, ale i zasoby, czas oraz pieniądze. Tymczasem na Żoliborzu powstają konkretne inicjatywy, które pozwalają nam ograniczyć straty i realnie pomóc innym. Sprawdź, jak możesz w prosty sposób dołączyć do zmiany.

Problem marnowania żywności po Wielkanocy 

W okresie Świąt Wielkanocnych w Polsce obserwuje się znaczący wzrost ilości marnowanej żywności. Badania przeprowadzone przez UCE Research i Grupę Offerista wskazują, że około 17% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia po Świetach Wielkiejnocy.

Najczęściej marnowane produkty

Wśród produktów najczęściej trafiających do kosza po świętach wymienia się:​

  • Sałatki – 37,8%
     

  • Pieczywo – 14%
     

  • Wędliny – 12,8% 

Mimo że 65% Polaków przygotowuje świąteczne potrawy samodzielnie, co daje możliwość lepszego zarządzania ilością jedzenia, problem marnowania nadal pozostaje istotny. 

Przyczyny marnowania

Główne powody wyrzucania żywności po Wielkanocy to:​

 

  • Przygotowywanie zbyt dużej ilości potraw
     

  • Brak planowania zakupów i ilości kupowanych produktów 

 

  • Brak wiedzy na temat przechowywania żwyności 


 

Jak ograniczyć marnowanie ?

 

Aby zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia po świętach, można :

 

  • Planować zakupy – tworzyć listę potrzebnych produktów zwracając uwagę na ilość.

 

  • Przygotowywać odpowiednie porcje – dostosować ilość potraw do liczby gości.
     

  • Przechowywać żywność właściwie – używać szczelnych pojemników i odpowiednich temperatur.
     

  • Wykorzystywać resztki – tworzyć nowe dania z pozostałości, np. zapiekanki czy sałatki.​
     

Można rozważyć przekazanie nadmiaru jedzenia do lokalnych jadłodzielni lub organizacji charytatywnych, które przekazują nadmiar jedzenia potrzebującym.

Jadłodzielnie na Żoliborzu 

Jeśli po świętach zostało Ci jedzenie, które chcesz oddać, na Żoliborzu znajdują się jadłodzielnie gdzie możesz przekazać jego nadmiar. 

 

  1. Urząd Dzielnicy Żoliborz
    - ul. J. Słowackiego 6/8 (na tyłach budynku, przy wejściu do Wydziału Spraw Społecznych i Zdrowia)
    - czynna całodobowo
    - lodówka i regał
    - To ogólnodostępna jadłodzielnia, gdzie można zostawić nadmiar jedzenia lub skorzystać z tego, co zostawili inni.

     

  2. I Liceum Ogólnokształcące im. B. Limanowskiego
    -  ul. Felińskiego 15 (wejście od ul. Bitwy pod Rokitną)
    - czynna pon.–pt. 8:00–20:00, sob. 8:30–13:30
    - lodówka
    - Jadłodzielnia prowadzona przez catering Szwajcarka.

     

Co można przynieść?

  • Produkty z długim terminem ważności (np. konserwy, makarony, ryż)
     

  • Gotowe dania (np. pierogi, sałatki) – szczelnie zapakowane i opisane
     

  • Pieczywo, ciasta, owoce – świeże i bez oznak zepsucia.

Po co? 

Jadłodzielnie to nie tylko lodówki, czy miejsca przechowywania żywności, to miesjca solidarności i wspólnoty. Właczając się w takie akcje kreujemy sieci wsparcia i udowadniamy, że los innych nie jest nam obojętny. Jadłodzielnie są dla każdego, nie trzeba być potrzebującym, aby z nich korzystać. 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 20/04/2025 20:54
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do