17°C bezchmurnie

Magia przypraw- chili

kuchnia Informatora, Magia przypraw chili - zdjęcie, fotografia

Magia przypraw- Chili


Do Europy papryczkę chili sprowadzona za czasów Krzysztofa Kolumba. Pikantna papryczka zawdzięcz swą ostrość kapsaicynie, substancji silnie rozgrzewającej i kojącej ból; zawiera także witaminę C, którą nie traci nawet po ususzeniu.
Pobudzające właściwości chili zawdzięcza reakcjom mózgu na palący smak. Powstają wtedy endorfiny(zwane hormonem szczęścia), które wywołują uczucie przyjemności.
Papryczka doskonale zadomowiła się w Europie; we Włoszech nosi nazwę peperoncino, w krajach bałkańskich i na Węgrzech to czuszka.W roku 1912 utworzono skalę ostrości pikantnych potraw, stosowana głównie do papryk, nazywa się ona skalą Scoville”a.
Najostrzejszą papryką chili jest odmiana Trinidad Scorpion Butch, a najpopularniejsze odmiany chili to:
- Cayenne - świeża sprzedawana jako papryczka chi lii, zaś sproszkowana jako pieprz kajeński,
- jalapeńo - świeża i konserwowana,
- tabasco-znana jako składnik sosu tabasco,
- habanero – to jedna z odmian o najostrzejszym smaku.
W Afryce popularna jest pikantna papryczka piri-piri dziko rosnąca, a także uprawna. Przyrządzane na niej sosy są bardzo popularne w kuchni afrykańskiej i portugalskiej.

Magia przypraw- chili komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się