Reklama

Magia przypraw- Kurkuma

06/07/2016 12:40
Kurkuma, turmerik - kraj pochodzenia Indie           Poznajmy  właściwości kurkumy. Najczęściej dostępna jest w postaci proszku.
 Kurkuma nadaje każdej potrawie intensywny smak, kolor i charakterystyczny zapach. W smaku jest delikatnie pieprzny i gorzki, podczas gdy zapach jest słodki, przyjemny, nieco przypominający mieszankę skórki pomarańczowej. Zawiera dużą ilość błonnika, choliny, witamin B6, B3, C, E oraz potasu, żelaza, manganu i cynku. Dodatkowo jest także źródłem wapnia, miedzi, magnezu, fosforu oraz witaminy B9, K. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyartretyczne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Pomaga zwalczać zły cholesterol. Zaledwie kilka gramów kurkumy dziennie, albo w postaci proszku, kruszone lub jako świeży korzeń może dostarczyć wystarczającą ilość składników odżywczych, które pomogą Ci trzymać się z dala od niedokrwistości, zapalenia nerwów, zaburzenia pamięci i chronią przed nowotworami, chorobami zakaźnymi, wysokim ciśnieniem krwi i udarem.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do