Kurkuma, turmerik - kraj pochodzenia Indie Poznajmy właściwości kurkumy. Najczęściej dostępna jest w postaci proszku. Kurkuma nadaje każdej potrawie intensywny smak, kolor i charakterystyczny zapach. W smaku jest delikatnie pieprzny i gorzki, podczas gdy zapach jest słodki, przyjemny, nieco przypominający mieszankę skórki pomarańczowej. Zawiera dużą ilość błonnika, choliny, witamin B6, B3, C, E oraz potasu, żelaza, manganu i cynku. Dodatkowo jest także źródłem wapnia, miedzi, magnezu, fosforu oraz witaminy B9, K. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyartretyczne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Pomaga zwalczać zły cholesterol. Zaledwie kilka gramów kurkumy dziennie, albo w postaci proszku, kruszone lub jako świeży korzeń może dostarczyć wystarczającą ilość składników odżywczych, które pomogą Ci trzymać się z dala od niedokrwistości, zapalenia nerwów, zaburzenia pamięci i chronią przed nowotworami, chorobami zakaźnymi, wysokim ciśnieniem krwi i udarem.