Kurczak z patelni podawany z ryżem 25dag ryżu niełuskanego 1 średnia cebula białą po jednej małej papryce: czerwonej zielnej żółtej 1 duży pomidor filet z piersi kurczaka ok. 0,5kg ząbek czosnku 2 łyżki oleju ½ łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła pęczek natki pietruszki sól, pieprz Ryż niełuskany przed gotowaniem należy starannie wypłukać, następnie ugotować ok. 20min i pozostawić do odcieknięcia. Na dużą patelnie wlewamy olej, na rozgrzany olej wkładamy pokrojoną w duże kawałki pierś z kurczaka i smażymy ok. 5min.Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i przyprawy (sól, pieprz i ostra paprykę w miarę potrzeby). Obsmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni trzymamy w ciepłym miejscu. Następnie na patelni roztapiamy masło dodając pokrojoną w paski (ok. 0,5cm) cebule i paprykę, smażymy ok. 5 min na średnim ogniu do zeszklenia się warzyw. Do zeszklonych warzyw dodajemy ugotowany ryż i pokrojonego pomidora doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy ok. 2-3 min. Na tak przygotowany ryż układamy usmażony filet z kurczaka i dusimy ok. 8-10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Całość posypujmy pokrojoną natką pietruszki. ŻYCZĘ SMACZNEGO. Agnieszka Pil