Reklama

KUCHNIA INFORMATORA

06/04/2015 20:05

Kurczak z patelni podawany z ryżem

25dag ryżu niełuskanego
1 średnia cebula białą
po jednej małej papryce: czerwonej zielnej żółtej
1 duży pomidor
filet z piersi kurczaka ok. 0,5kg
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
½ łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki masła
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Ryż niełuskany przed gotowaniem należy starannie wypłukać, następnie ugotować ok. 20min i pozostawić do odcieknięcia.

Na dużą patelnie wlewamy olej, na rozgrzany olej wkładamy pokrojoną w duże kawałki pierś z kurczaka i smażymy ok. 5min.Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i przyprawy (sól, pieprz i ostra paprykę w miarę potrzeby). Obsmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni trzymamy w ciepłym miejscu. Następnie na patelni roztapiamy masło dodając pokrojoną w paski (ok. 0,5cm) cebule i paprykę, smażymy ok. 5 min na średnim ogniu do zeszklenia się warzyw. Do zeszklonych warzyw dodajemy ugotowany ryż i pokrojonego pomidora doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy ok. 2-3 min. Na tak przygotowany ryż układamy usmażony filet z kurczaka i dusimy ok. 8-10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Całość posypujmy pokrojoną natką pietruszki.

ŻYCZĘ SMACZNEGO.

Agnieszka Pil

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do