Reklama

Krupnik na orkiszowej kaszy

07/02/2015 01:56

Kuchnia Hildegardy to także gotowanie krupniku na orkiszowej kaszy w miejsce tradycyjnego pęczaku, do czego dziś zachęcam.

Składniki na Hildegardowy krupnik:

  • udko z kurczaka (polecam też mięso bażanta albo perliczki),
  • 1-2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 korzeń pasternaku (jeśli nie świeży to łyżkę suszonego),
  • 1 łodygę selera naciowego,
  • 1 bulwę kopru włoskiego,
  • 3 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 korzenia (bulwa) małego selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka bertramu,
  • po pół łyżeczki hyzopu i macierzanki,
  • 3-5 ziaren pieprzu kubeba,
  • sól kamienna do smaku,
  • woda,
  • pół szklanki grubej kaszy orkiszowej.

 

Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Bulwę kopru włoskiego kroimy w ćwiartki. Marchewki, pietruszki i pasternak tniemy na kawałki, (jeśli mamy susz z pasternaka dodajemy go na koniec, wraz z kaszą). Cebulę i czosnek przekrawamy na pół, korzeń selera obieramy i kroimy, możemy dorzucić też selera naciowego. Odszumowujemy gotujące się mięso, dorzucamy przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, pieprz kubeba, sól, bertram, hyzop i macierzankę) oraz wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy aż wszystko zmięknie. Całość odcedzamy (warzywa i mięso zachowując). Wywar ponownie umieszczamy w garnku, dosypujemy kaszę i gotujemy aż ta zmięknie. W tym czasie kroimy ugotowane warzywa i dorzucamy do zupy, możemy też dodać rozdrobnione do niej mięso.

 

Smacznego!

 

Agnieszka Pil

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do