Krokiety z pieczarkami to pracochłonne danie, ale warto podjąć wyzwanie. 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 4 jajka 2 łyżki oleju Sól, pieprz Ciasto naleśnikowe 0,5 l mleka 1 jajko 1 łyżeczka oleju 1 szklanka mąki szczypta soli Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (będą sie łatwiej obierały). Pieczarki dokłanie myjemy, zcieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach. Cebulę kroimy drobno (wcześniej ją obierając) i wrzucamy na rozgrzany olej do momentu zeszklenia się, nastepnie dodajemy pieczarki, szczyptę pieprzu i 1,2 łyżeczki soli. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min., po tym czasie odkryć dusząc do odparowania wody, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Jajka po wystudzeniu zetrzeć na tarce jarzynowej (małe oczka) i połączyć z uduszonymi, przestudzonymi pieczarkami doprawiajac solą i pieprzem do smaku. Ciasto naleśnikowe Do wysokiego naczynia wlewamy olej, 0,5 szklanki mleka i wbijamy jajko i tyle mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Całość miksujemy dodając przemiennie pozostałą mąkę i mleko do momentu, aż ciasto będzie można wyciągnąć w nitkę tzn. zanurzoną łyżkę w masie podnosząc lekko do góry, ciasto będzie stopniowo z niej spływało tworząc nitkę. Smażymy naleśniki grubości ok. 3 milimetrów. Na środek naleśnika nakładamy farsz pieczarkowy ok. dwie łyżki, nakładamy dwa boki placka na farsz, następnie rolując złożony placek tworząc krokieta. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor z każdej ze stron. Ilość ok. 8 sztuk. Życzę smacznego. Agnieszka Pil