Reklama

Krokiety z pieczarkami

17/04/2015 00:19

Krokiety z pieczarkami to pracochłonne danie, ale warto podjąć wyzwanie.

 

0,5 kg pieczarek

1 duża cebula

4 jajka
2 łyżki oleju

Sól, pieprz

 

Ciasto naleśnikowe

0,5 l mleka

1 jajko

1 łyżeczka oleju

1 szklanka mąki
szczypta soli

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (będą sie łatwiej obierały).

Pieczarki dokłanie myjemy, zcieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach.

Cebulę kroimy drobno (wcześniej ją obierając) i wrzucamy na  rozgrzany olej do momentu zeszklenia się, nastepnie dodajemy pieczarki, szczyptę pieprzu i 1,2 łyżeczki soli. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min., po tym czasie odkryć dusząc do odparowania wody, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Jajka po wystudzeniu zetrzeć na tarce jarzynowej (małe oczka) i połączyć z uduszonymi, przestudzonymi pieczarkami doprawiajac solą i pieprzem do smaku.

 

Ciasto naleśnikowe

Do wysokiego naczynia wlewamy olej, 0,5 szklanki mleka i wbijamy jajko i tyle mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.

Całość miksujemy dodając przemiennie pozostałą mąkę i mleko do momentu, aż ciasto będzie można wyciągnąć w nitkę tzn. zanurzoną łyżkę w masie podnosząc lekko do góry, ciasto będzie stopniowo z niej spływało tworząc nitkę.

Smażymy naleśniki grubości ok. 3 milimetrów.
Na środek naleśnika nakładamy farsz pieczarkowy ok. dwie łyżki, nakładamy dwa boki placka na farsz, następnie rolując złożony placek tworząc krokieta.

Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor z każdej ze stron.

Ilość ok. 8 sztuk.

 

Życzę smacznego.

 

Agnieszka Pil

 

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do