8°C całkowite zachmurzenie

JAK OCZYŚCIĆ WĄTROBĘ NATURALNIE?

kuchnia Informatora, OCZYŚCIĆ WĄTROBĘ NATURALNIE - zdjęcie, fotografia

JAK OCZYŚCIĆ WĄTROBĘ NATURALNIE?

Wątroba to drugi największy organ w naszym ciele, który zasługuje na sporo uwagi, ze względu na niezliczoną ilość zadań, jakie spełnia.

Jest organem, który na swój sposób oczyszcza się sama.
Zneutralizowane toksyny uwalniane są do żółci i moczu, a także metabolizowane w kolejne związki, które same w sobie bywają jeszcze szkodliwsze niż pierwotnie odfiltrowane substancje. W drugiej fazie oczyszczania te super toksyny wiązane są z substancjami rozpuszczalnymi w wodzie i wysyłane do nerek. Wtedy też eliminowane są z wątroby hormony płciowe oraz alkohol i leki. Mało kto wie, że w każdej chwili naszego życia 13% całej krwi jest zgromadzone właśnie w wątrobie i filtrowane z szybkością jednego litra na minutę. Bilirubina, amoniak i inne toksyczne produkty przemiany materii są tu „wyławiane” z krwioobiegu, a poza samym oczyszczaniem zachodzi tu także regulacja poziomu cukru, białka i tłuszczu we krwi.

Wątroba odgrywa też zasadniczą rolę w procesie trawienia, przetwarzając substancje odżywcze wchłonięte w jelitach i magazynując witaminę A, żelazo oraz inne minerały. W wątrobie wytwarzane są żółć, cholesterol, proteiny umożliwiające krzepnięcie krwi oraz niektóre istotne hormony.

Przewlekłe stany zapalne wątroby związane z niewłaściwą dietą i niezdrowym trybem życia mogą prowadzić do bardzo groźnej marskości, czyli zwłóknienia i pojawienia się guzków zaburzających działanie organu. Marskość wątroby grozi śmiercią nie tylko wskutek zniszczenia samej wątroby, ale także zwiększonego ryzyka pojawienia się nowotworu.

Na szczęście, można sobie pomóc włączając do swojej diety produkty będące naturalnymi sprzymierzeńcami zdrowej wątroby.
Przedstawiam 10 produktów pomocnych przy oczyszczaniu wątroby:

1. BURAKI – Buraki oraz marchew to niezwykle bogate źródła flawonoidów, a zwłaszcza glutationu, który wspomaga detoksykację wątroby i stymuluje jej działanie. Warto oba warzywa spożywać na surowo, w postaci samodzielnie wyciskanych soków oraz sałatek.

2. KURKUMA – Słynący z właściwości przeciwzapalnych żółty proszek po raz kolejny okazuje się panaceum na wszystkie dolegliwości. Z pomocą kurkumy wątroba lepiej metabolizuje tłuszcze i łatwiej się regeneruje. Aromatyczna przyprawa ma także działanie wspomagające enzymy, które ułatwiają wypłukiwanie substancji kancerogennych z organizmu. Kurkumę najlepiej pić w szklance ciepłej wody z dodatkiem czarnego pieprzu, który wpływa na przyswajanie kurkumy przez organizm.

3. CZOSNEK – Bogaty w allicynę i selen, wspomaga naturalny proces samooczyszczania się wątroby. Czosnek aktywizuje enzymy odpowiedzialne za pozbywanie się toksyn oraz redukuje poziom złego cholesterolu, który w nadmiernych ilościach poważnie obciąża wątrobę.

4. GREJPFRUTY – grejpfruty zawierają znaczące ilości witaminy C oraz cennych antyoksydantów, odgrywających znaczącą rolę w czyszczeniu wątroby. Jedna mała szklaneczka soku grejpfrutowego dziennie pomoże wątrobie rozkładać tłuszcze i pozbywać się substancji rakotwórczych.

5. ZIELONA HERBATA – Zielony napar słynie z właściwości oczyszczających i ten fakt odnosi się także do samej wątroby. Występujące w zielonych liściach katechiny wspierają jej funkcjonowanie i zapobiegają akumulacji komórek tłuszczowych. Picie 2-3 szklanek zielonej herbaty dziennie może także znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby.

6. JABŁKA – Sekretną bronią jabłek (szczególnie starych odmian) jest pektyna, która pęcznieje w układzie pokarmowym i pomaga lepiej czyścić jelita i skuteczniej pozbywać się toksyn. W efekcie wątroba ma znacznie ułatwioną pracę i może działać efektywniej.

7. WARZYWA KAPUSTOWATE – Brokuły, kalafior i kapusta to warzywa bogate we wspomniany już glutation, odgrywający kluczową rolę przy oczyszczaniu się wątroby. Zwiększona konsumpcja kapustowatych jarzyn łączona jest z niższą zachorowalnością nie tylko na nowotwór wątroby, ale także jelita grubego, prostaty, szyjki macicy, piersi i tarczycy!

8. CYTRYNY – Cytrynian znajdujący się w soku z cytryny skutecznie hamuje osadzanie się toksyn w postaci kryształów w naszym organizmie i jednocześnie ma silne działanie moczopędne, pozwalając na skuteczniejsze wypłukiwanie niepożądanych produktów przemiany materii. Ponadto, holenderskie badania z 2002 roku dowiodły, że spożycie sproszkowanej skórki z cytryny obniża poziom cholesterolu w wątrobie, zaś indyjski eksperyment przeprowadzony trzy lata później dowiódł, że hespedryna, flawonoid zawarty w soku cytrynowym, chroni wątrobę przed uszkodzeniami.

9. WARZYWA LIŚCIASTE – szpinak, cykoria, rukola oraz liście mleczy zawierają w sobie ogromną dawkę chlorofilu, czyli zielonego barwnika, który pomaga neutralizować metale ciężkie, toksyczną chemię oraz pestycydy w organizmie, pełniąc funkcję ochronną dla wątroby. Chlorofil stymuluje także wytwarzanie żółci, pomagając w procesach detoksyfikacji.

10. AWOKADO – awokado to wyjątkowo skondensowany pod względem odżywczym owoc, który jest niezwykle bogaty w glutation i wspomaga wątrobę w usuwaniu toksyn z systemu. Ponadto, wysoka zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych ma działanie regulujące cholesterol – obniża poziom złego (HDL) i podnosi poziom dobrego (LDL) – wszystko z korzyścią dla wątroby!

JAK OCZYŚCIĆ WĄTROBĘ NATURALNIE? komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się