3°C słabe, przelotne opady deszczu

Chatka Baby Jagi

kuchnia Informatora, Chatka - zdjęcie, fotografia

Chatka Baby Jagi

 

Składniki:

  • 500 g twarogu

  • 150 g masła

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1 łyżka kakao

  • 3–4 opakowania herbatników (takich po 100 g)

  • 2 serki waniliowe homogenizowane

     

    polewa:

  • 125 g masła lub margaryny

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 3–4 łyżki kakao

  • ew. 3–4 łyżki mleka

  • dodatkowo garść wiórków kokosowych

     

    PRZYGOTOWANIE

    Miękkie masło ucieramy z cukrem dodajemy ser biały i serki waniliowe. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęsta dodajemy dodatkowy serek waniliowy.

    Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao.

    Następnie na folii spożywczej rozkładamy herbatniki w trzech rzędach, tak aby po złożeniu powstał trójkąt. Na tak przygotowaną warstwę herbatników kładziemy masę serową, tak aby pokryła równo warstwę herbatników i układamy kolejna warstwę herbatników. Na drugą warstwę herbatników kładziemy masę serową kakaową, rozkładają ja na ¾ powierzchni herbatników. W środek drugiej masy wkładam wcześniej przygotowaną galaretkę.
    Składamy chatkę: podnosimy brzegi foli tak aby końce skrajnych herbatników utworzyły trójką, przyciskamy je lekko do siebie, zawijamy brzegi foli i wkładamy do lodówki.

    W tym czasie przygotowujemy polewę: W rondelku roztapiam masło, mieszam z cukrem i ewentualnie mlekiem (szczególnie, gdy zastąpicie puder zwykłym cukrem). Zdejmuję z ognia i dodaję kakao. Lekko ostudzona polewą polewamy chatkę i posypujemy wiórkami , bądź pokruszonymi orzechami.
     

    Smacznego.
     

     

Chatka Baby Jagi komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na iZoliborz.pl