Brownie z kaszy jaglanej z orzechami [middle1] Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzącej wody (do ugotowania kaszy) szczypta soli 3 jajka 50 ml oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1 szklanka ksylitolu lub innego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów włoskich 1. Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. 2. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Ja dolałam jeszcze trochę wody, bo szybko się wchłonęła, a kasza nie była jeszcze miękka. 3.Kaszę przestudzić, następnie zmiksować blenderem lub w malakserze do otrzymania gładkiej konsystencji. 4. Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać zmiksowaną kaszę i miksować do połączenia się składników. 5. Płaską formę o wymiarach 16 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można ją zastąpić okrągłą o średnicy 20 cm.) Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy. 6. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i smacznego. Z okrągłej formy mamy gotowy tort bezglutenowy.