Reklama

Bitki wołowe z pęczakiem

29/05/2015 00:54

Wołowina przeznaczana jest przede wszystkim na mięso kulinarne, w przeciwieństwie do wieprzowiny, której głównym przeznaczeniem użytkowym są przetwory mięsne.
Mięso wołowe zawiera więcej przyswajalnego żelaza niż mięso innych gatunków, jest bogate w kwasy tłuszczowe nasycone (SFA), w 46% , jednonienasycone (MUFA) oraz w 10% w kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA) oraz w kolagen.

Pęczak, którego zalet zupełnie nie doceniamy, jest bogatym źródłem węglowodanów, witamin i minerałów, oraz rozpuszczalnego błonnika.
Wzmacnia śledzionę, trzustkę, żołądek  i  jelita. Ma właściwości moczopędne.
Jest łatwy w przygotowaniu. Gotuje się go jak ryż, a jest dużo ciekawszy w smaku i konsystencji. Świetnie nadaje się do zup, sosów i sałatek.

Składniki na naszą potrawę:

- 0,70kg wołowiny bez kości
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- pęczak 400g

Wołowinę kroimy w plastry ok 1cm, lekko rozbijamy młotkiem z obydwu stron, cebulę kroimy w krążki ok ,05cm.
Do garnka wlewamy ok 1,5 litra wody lekko osolonej, którą doprowadzamy do wrzenia. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy porcjami plastry wołowiny, lekko rumieniąc z obydwu stron.
Do ostatniej porcji smażenia wrzucamy cebulę mocno ją rumieniąc. Następnie przekładamy ją do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Sos możemy zagęścić wodą z mąką  -, dwie łyżeczki mąki na 0,5 szklanki wody. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do gotującego się sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pęczak gotujemy: do osolonej wody wrzucamy kaszę i gotujemy ok 20min. Po tym czasie wyłączamy gaz i czekamy ok 8-10 min aby pęczak uparował się i był miękki.

Smacznego!

Agnieszka Pil
 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do