Reklama

Zakończenie V żoliborskiego konkursu ekologicznego w Jedynce

18/05/2013 00:00

18 kwietnia w budynku I LO im. B. Limanowskiego przy ulicy Felińskiego 15 odbyło się uroczyste zakończenie V edycji żoliborskiego konkursu ekologicznego p.t.:"Jaja od szczęśliwych kur".

 

W tym roku w konkursie plastycznym wzięło udział 237 uczestników z 12 placówek. Tematyka plakatu budzi żywe emocje, nawet wśród jury , czego dowodem tekst o wyborze jaj, zamieszczony poniżej, autorstwa Marty Krzesińskiej - uczennicy klasy II G. Do Żoliborskiej Jedynki napłynęło mnóstwo prac z kurami wielkimi (wielkości człowieka) i małymi, szczęśliwymi i nie, bo za kratami. Prac tak pięknych i nie pozostawiających odbiorcy obojętnym wobec losu kur,  że jury miało sporo kłopotu z decyzją o przyznaniu miejsc. Na szczęście dzięki hojności sponsorów, każdy uczestnik otrzymywał nagrodę. Głównymi sponsorami konkursu byli: Urząd Dzielnicy Żoliborz, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Kampinoski Park Narodowy, WWF- Polska, firma "Piętka" i firma "Creatus". Nagrody książkowe od Urzędu Dzielnicy Żoliborz otrzymali  wszyscy nauczyciele, przygotowujący uczestników konkursu ( 30 osób!). Nagrody otrzymały także wszystkie placówki, czyli przedszkola nr 96, 131 i 247, szkoły podstawowe nr 65, 68 i 267, Ognisko Pracy Pozaszkolnej "Żoliborz", Zespół Szkół nr 131, I LO, Dom Seniora "Piękny Brzeg" i Żoliborskie Centrum Integracji i Aktywizacji Seniora. W jury, obok przedstawicieli  Samorządu Uczniowskiego zasiadały panie profesor: Aneta Gołaj, Katarzyna Kretkowska oraz Anna Kaliszewska. Pierwsze miejsce w kategorii przedszkola otrzymały ex-aequo grupa Zielona i grupa Czerwona z przedszkola integracyjnego nr. 237 za prace zbiorowe : wspaniałą czerwoną kurę ogromnych rozmiarów i żółciutkiego kurczaka. W kategorii szkoły podstawowe I miejsce zajęła Oliwia Malińska, uczennica ze szkoły podstawowej nr 65, w kategorii licea I miejsce zajął Łukasz Pych z Zespołu szkół nr 31, w kategorii I LO pierwsze miejsce zajął Maciej Pontus, w kategorii dorośli pierwsze miejsce zajęła Pani Agnieszka Zgryzek. Jak co roku sami przygotowaliśmy dyplomy dla uczestników konkursu, wykorzystując zdjęcia prac konkursowych. Uczniowie I LO przygotowali też prezentację prac (którą można obejrzeć na stronie internetowej dzielnicy) i wernisaż wszystkich prac. Należy dodać, że tak jak w ubiegłym roku nasi uczniowie (pod opieką profesora Michała Matraszka) odwiedzili kilka żoliborskich szkół i przedszkoli z wykładem o losie kur, tak więc mamy swój wkład w wysoki poziom merytoryczny prac konkursowych. Zorganizowanie wernisażu to ogromna praca pięćdziesięciu osób głownie z klas IIF, IID i  z Samorządu Szkolnego. Na szczególne wyróżnienie zasługują: Anita Lewandowska i Marta Krzesińska z klasy II G za koordynację całości, Kamila Ziemba i Karolina Tuszyńska z klasy IIF za przygotowanie prezentacji i wystawy, Rafał Kuzioła za przygotowanie ekspozycji prac oraz Krzysztof Sadkowski i Michał Kumoch-Osiej za opracowanie dyplomów. Pragnę również podziękować za pomoc moim koleżankom i kolegom, nauczycielom z I LO: Katarzynie Kretkiewicz, Anecie Gołaj, Michałowi Matraszkowi i Kamilowi Kawęckiemu.
Kolejny konkurs za rok, jak zwykle w kwietniu. Szkolne Centrum Kultury Żoliborskiej Jedynki zaprasza!

Pomysłodawca i organizator konkursu
Anna Kaliszewska
[email protected]

 

Szczęśliwa kura-to zdrowe jajko

Ludzie zaczynają zwracać uwagę na to co jedzą i skąd to jedzenie pochodzi, co jest bardzo dobrym znakiem. Ważne jest żebyśmy zdawali sobie sprawę z tego co możemy robić, aby jedzenie dostarczane do sklepów było jeszcze lepszej jakości.

Sprawa ekologicznych jaj jest coraz częściej poruszana przez media i społeczeństwo. Organizowane są akcje mające propagować jaja ekologiczne, czyli "zerówki". Kury znoszące te najzdrowsze jajka pochodzą z ferm ekologicznych i karmione są zdrową, pełną składników odżywczych paszą. "Jedynki" to jaja pochodzące z chowu wolnowybiegowego to znaczy, że kury biegają wolno na powietrzu. Jajka z wyższymi numerami  pochodzą od kur trzymanych w małych klatkach, które nie mają wystarczającej ilości ruchu i miejsca w klatce. Kury te ze względu na bardzo dużą liczebność i brak "prywatności" są bardzo zestresowane, co odbija się również na jakości jajek, które znoszą. Karmione są one paszami modyfikowanymi genetycznie, które zawierają hormony i substancje chemiczne. Taka dieta powoduje, iż jaja są większe i ładniejsze, co nie oznacza, że są lepsze, wręcz przeciwnie. A jak każdy może się domyślić szczęśliwa kura to zdrowe jajko!

Z radością można stwierdzić, iż obecnie ludzie bardziej zwracają uwagę na to co jedzą. Coraz większą popularnością cieszą się sklepy z ekologiczną żywnością oraz produkty zdrowe, pełne wartości odżywczych. Przyczyną tego może być rozprzestrzeniający się trend bycia "eko".  Zauważają to producenci i dostawcy i starają się dostosować do upodobań społeczeństwa. Ważne jest to, aby ludzie dostrzegali, iż ich wybór ma jakąś wagę. Jeśli ludzie zaczęliby kupować tylko "jedynki" i "zerówki" właściciele hodowli nie mieliby wyboru i musieliby zmienić rodzaj chowu na wolnowybiegowy lub ekologiczny. Spowodowałoby to również obniżenie ceny tych jaj, co jest z pewnością czynnikiem zachęcającym do zakupu.

Warto wspomnieć, iż sprawa kur nie jest skazana na niepowodzenie. Od dnia 1 stycznia  2012 roku obowiązuje wymóg, aby wszystkie kury nioski były trzymane w klatkach z dodatkowym miejscem na gniazdo, ściółką do drapania i grzędą. Kura musi mieć w klatce co najmniej 750 cm? powierzchni. Jest to wymóg Unii Europejskiej, wymuszony przez protesty konsumentów. Przepis ten polepsza sytuację kur z chowu masowego, lecz to wciąż nie jest kurzy raj. Na skutek wprowadzonych zmian liczba kur w klatce musiała zmaleć, a ceny jaj poszły w górę. Jest to jednak niewielka cena jaką płacimy za chociaż odrobinę serca okazaną naszym kurkom, które z rozporządzenia z pewnością bardzo się ucieszyły.

Ludzi zazwyczaj oburza okrucieństwo wobec zwierząt, powinni więc aktywniej działać na rzecz poprawienia doli kur, które zazwyczaj spędzają całe życie w niehumanitarnych warunkach. Problem ten dotyczy to również nas, ponieważ kurze jaja zjada większość społeczeństwa. Jest to sprawa, którą trzeba rozgłaszać, aby każdy wiedział, że ma wybór i że ten wybór może wpłynąć na dalsze losy polskich kur.

Marta Krzesińska

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do