W tym roku w konkursie plastycznym wzięło udział 237 uczestników z 12 placówek. Tematyka plakatu budzi żywe emocje, nawet wśród jury , czego dowodem tekst o wyborze jaj, zamieszczony poniżej, autorstwa Marty Krzesińskiej - uczennicy klasy II G. Do Żoliborskiej Jedynki napłynęło mnóstwo prac z kurami wielkimi (wielkości człowieka) i małymi, szczęśliwymi i nie, bo za kratami. Prac tak pięknych i nie pozostawiających odbiorcy obojętnym wobec losu kur, że jury miało sporo kłopotu z decyzją o przyznaniu miejsc. Na szczęście dzięki hojności sponsorów, każdy uczestnik otrzymywał nagrodę. Głównymi sponsorami konkursu byli: Urząd Dzielnicy Żoliborz, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Kampinoski Park Narodowy, WWF- Polska, firma Piętka i firma Creatus . Nagrody książkowe od Urzędu Dzielnicy Żoliborz otrzymali wszyscy nauczyciele, przygotowujący uczestników konkursu ( 30 osób!). Nagrody otrzymały także wszystkie placówki, czyli przedszkola nr 96, 131 i 247, szkoły podstawowe nr 65, 68 i 267, Ognisko Pracy Pozaszkolnej Żoliborz , Zespół Szkół nr 131, I LO, Dom Seniora Piękny Brzeg i Żoliborskie Centrum Integracji i Aktywizacji Seniora. W jury, obok przedstawicieli Samorządu Uczniowskiego zasiadały panie profesor: Aneta Gołaj, Katarzyna Kretkowska oraz Anna Kaliszewska. Pierwsze miejsce w kategorii przedszkola otrzymały ex-aequo grupa Zielona i grupa Czerwona z przedszkola integracyjnego nr. 237 za prace zbiorowe : wspaniałą czerwoną kurę ogromnych rozmiarów i żółciutkiego kurczaka. W kategorii szkoły podstawowe I miejsce zajęła Oliwia Malińska, uczennica ze szkoły podstawowej nr 65, w kategorii licea I miejsce zajął Łukasz Pych z Zespołu szkół nr 31, w kategorii I LO pierwsze miejsce zajął Maciej Pontus, w kategorii dorośli pierwsze miejsce zajęła Pani Agnieszka Zgryzek. Jak co roku sami przygotowaliśmy dyplomy dla uczestników konkursu, wykorzystując zdjęcia prac konkursowych. Uczniowie I LO przygotowali też prezentację prac (którą można obejrzeć na stronie internetowej dzielnicy) i wernisaż wszystkich prac. Należy dodać, że tak jak w ubiegłym roku nasi uczniowie (pod opieką profesora Michała Matraszka) odwiedzili kilka żoliborskich szkół i przedszkoli z wykładem o losie kur, tak więc mamy swój wkład w wysoki poziom merytoryczny prac konkursowych. Zorganizowanie wernisażu to ogromna praca pięćdziesięciu osób głownie z klas IIF, IID i z Samorządu Szkolnego. Na szczególne wyróżnienie zasługują: Anita Lewandowska i Marta Krzesińska z klasy II G za koordynację całości, Kamila Ziemba i Karolina Tuszyńska z klasy IIF za przygotowanie prezentacji i wystawy, Rafał Kuzioła za przygotowanie ekspozycji prac oraz Krzysztof Sadkowski i Michał Kumoch-Osiej za opracowanie dyplomów. Pragnę również podziękować za pomoc moim koleżankom i kolegom, nauczycielom z I LO: Katarzynie Kretkiewicz, Anecie Gołaj, Michałowi Matraszkowi i Kamilowi Kawęckiemu. Kolejny konkurs za rok, jak zwykle w kwietniu. Szkolne Centrum Kultury Żoliborskiej Jedynki zaprasza! Pomysłodawca i organizator konkursu Anna Kaliszewska akaliszewska2@tlen.pl Szczęśliwa kura-to zdrowe jajko Ludzie zaczynają zwracać uwagę na to co jedzą i skąd to jedzenie pochodzi, co jest bardzo dobrym znakiem. Ważne jest żebyśmy zdawali sobie sprawę z tego co możemy robić, aby jedzenie dostarczane do sklepów było jeszcze lepszej jakości. Sprawa ekologicznych jaj jest coraz częściej poruszana przez media i społeczeństwo. Organizowane są akcje mające propagować jaja ekologiczne, czyli zerówki . Kury znoszące te najzdrowsze jajka pochodzą z ferm ekologicznych i karmione są zdrową, pełną składników odżywczych paszą. Jedynki to jaja pochodzące z chowu wolnowybiegowego to znaczy, że kury biegają wolno na powietrzu. Jajka z wyższymi numerami pochodzą od kur trzymanych w małych klatkach, które nie mają wystarczającej ilości ruchu i miejsca w klatce. Kury te ze względu na bardzo dużą liczebność i brak prywatności są bardzo zestresowane, co odbija się również na jakości jajek, które znoszą. Karmione są one paszami modyfikowanymi genetycznie, które zawierają hormony i substancje chemiczne. Taka dieta powoduje, iż jaja są większe i ładniejsze, co nie oznacza, że są lepsze, wręcz przeciwnie. A jak każdy może się domyślić szczęśliwa kura to zdrowe jajko! Z radością można stwierdzić, iż obecnie ludzie bardziej zwracają uwagę na to co jedzą. Coraz większą popularnością cieszą się sklepy z ekologiczną żywnością oraz produkty zdrowe, pełne wartości odżywczych. Przyczyną tego może być rozprzestrzeniający się trend bycia eko . Zauważają to producenci i dostawcy i starają się dostosować do upodobań społeczeństwa. Ważne jest to, aby ludzie dostrzegali, iż ich wybór ma jakąś wagę. Jeśli ludzie zaczęliby kupować tylko jedynki i zerówki właściciele hodowli nie mieliby wyboru i musieliby zmienić rodzaj chowu na wolnowybiegowy lub ekologiczny. Spowodowałoby to również obniżenie ceny tych jaj, co jest z pewnością czynnikiem zachęcającym do zakupu. Warto wspomnieć, iż sprawa kur nie jest skazana na niepowodzenie. Od dnia 1 stycznia 2012 roku obowiązuje wymóg, aby wszystkie kury nioski były trzymane w klatkach z dodatkowym miejscem na gniazdo, ściółką do drapania i grzędą. Kura musi mieć w klatce co najmniej 750 cm? powierzchni. Jest to wymóg Unii Europejskiej, wymuszony przez protesty konsumentów. Przepis ten polepsza sytuację kur z chowu masowego, lecz to wciąż nie jest kurzy raj. Na skutek wprowadzonych zmian liczba kur w klatce musiała zmaleć, a ceny jaj poszły w górę. Jest to jednak niewielka cena jaką płacimy za chociaż odrobinę serca okazaną naszym kurkom, które z rozporządzenia z pewnością bardzo się ucieszyły. Ludzi zazwyczaj oburza okrucieństwo wobec zwierząt, powinni więc aktywniej działać na rzecz poprawienia doli kur, które zazwyczaj spędzają całe życie w niehumanitarnych warunkach. Problem ten dotyczy to również nas, ponieważ kurze jaja zjada większość społeczeństwa. Jest to sprawa, którą trzeba rozgłaszać, aby każdy wiedział, że ma wybór i że ten wybór może wpłynąć na dalsze losy polskich kur. Marta Krzesińska