Reklama

Ryba po grecku

28/02/2016 20:55
 Farsz ,,grecki" do ryby

1 pęczek włoszczyzny
3 marchewki
lub mieszankę włoszczyzny mrożonej
2 średnie cebulę
200 ml koncentratu pomidorowego
4 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz, ostra papryka
olej.

Ok. 1 kg świeżej ryby-płaty
lub ok. 2kg mrożonych płatów.
2 jajka
bułka tarta

 

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli używamy świeżej włoszczyzny to warzywa należy zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach (bez natki pietruszki i liści selera), pora pokroić w cienkie krążki. Na rozgrzany olej ok. pół szklanki, wrzucamy drobno pokrojoną cebule, lekko ją  podsmażamy. Następnie do cebuli dodajemy włoszczyznę  (mrożone warzywa, wrzucamy bezpośrednia po wyjęciu z lodówki), sól, pieprz i przyprawy. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Jeśli warzywa będą za suche farsz podlewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy porcjami tak aby farsz miał smak warzyw a nie zdominowany pomidorami. Farsz powinien być dość ostry by dobrze komponował się z rybą.

Rybę kroimy na porcję ok. 3-4 cm obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Układamy na talerzu porcję farszu, usmażoną rybę i znów porcję farszu. Tak przygotowana rybę serwujemy na zimno lub ciepło w zależności od gustu domowników.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do