Farsz ,,grecki do ryby 1 pęczek włoszczyzny 3 marchewki lub mieszankę włoszczyzny mrożonej 2 średnie cebulę 200 ml koncentratu pomidorowego 4 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka olej. Ok. 1 kg świeżej ryby-płaty lub ok. 2kg mrożonych płatów. 2 jajka bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Jeśli używamy świeżej włoszczyzny to warzywa należy zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach (bez natki pietruszki i liści selera), pora pokroić w cienkie krążki. Na rozgrzany olej ok. pół szklanki, wrzucamy drobno pokrojoną cebule, lekko ją podsmażamy. Następnie do cebuli dodajemy włoszczyznę (mrożone warzywa, wrzucamy bezpośrednia po wyjęciu z lodówki), sól, pieprz i przyprawy. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Jeśli warzywa będą za suche farsz podlewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy porcjami tak aby farsz miał smak warzyw a nie zdominowany pomidorami. Farsz powinien być dość ostry by dobrze komponował się z rybą. Rybę kroimy na porcję ok. 3-4 cm obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Układamy na talerzu porcję farszu, usmażoną rybę i znów porcję farszu. Tak przygotowana rybę serwujemy na zimno lub ciepło w zależności od gustu domowników.