Reklama

Leczo

Najlepiej smakuje przygotowane ze świeżych młodych warzyw kupionych na bazarku. Jest inspiracją do przygotowanie wielu, smakowitych dań. Dziś polecam leczo.



SKŁAD


2 papryki żółte
2 papryki czerwone
1 zielona
2 średnie cebule
2 cukinie
3 ząbki czosnku
4 średnie dojrzałe pomidory
2,3 papryczki ostre (czuszki)
4 łyżki oleju
przyprawy : sól, pieprz, papryka mielona ostra
0,5 kg małych kiełbasek typu bawarskie lub kabanosy. Kiełbaski można zastąpić parówkami lub innym mięsiwem.

WYKONANIE


Papryki i cukinie kroimy w dość grubą kostkę, czuszkę na pół, usuwamy gniazda nasienne następnie kroimy w cienkie paseczki.
 
W dużym naczyniu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa. Zaczynamy od papryki dusimy do zeszklenia ciągle mieszając, następnie dodajemy pokrojone w plastry kiełbaski, cebulkę i czosnek. Cebulkę pokrojoną w piórka, a czosnek w plasterki. Ciągle mieszając, gdy cebulka będzie lekko szklista dodajemy pokrojoną cukinie, dusimy do miękkości. Na koniec gotowania dodajemy pokrojone pomidory. Całość dusimy, aż warzywa będą miękkie. Ja po dodaniu pomidorów doprowadzam do zagotowania. Następnie wyłączał palnik, przykrywam i czekam ok. 15 min, by smaki się połączyły.


SPOSÓB PODANIA

Z pieczywem

Z ryżem

SMACZNEGO :)
 

Agnieszka Pil

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do