SKŁAD 2 papryki żółte 2 papryki czerwone 1 zielona 2 średnie cebule 2 cukinie 3 ząbki czosnku 4 średnie dojrzałe pomidory 2,3 papryczki ostre (czuszki) 4 łyżki oleju przyprawy : sól, pieprz, papryka mielona ostra 0,5 kg małych kiełbasek typu bawarskie lub kabanosy. Kiełbaski można zastąpić parówkami lub innym mięsiwem. WYKONANIE Papryki i cukinie kroimy w dość grubą kostkę, czuszkę na pół, usuwamy gniazda nasienne następnie kroimy w cienkie paseczki. W dużym naczyniu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa. Zaczynamy od papryki dusimy do zeszklenia ciągle mieszając, następnie dodajemy pokrojone w plastry kiełbaski, cebulkę i czosnek. Cebulkę pokrojoną w piórka, a czosnek w plasterki. Ciągle mieszając, gdy cebulka będzie lekko szklista dodajemy pokrojoną cukinie, dusimy do miękkości. Na koniec gotowania dodajemy pokrojone pomidory. Całość dusimy, aż warzywa będą miękkie. Ja po dodaniu pomidorów doprowadzam do zagotowania. Następnie wyłączał palnik, przykrywam i czekam ok. 15 min, by smaki się połączyły. SPOSÓB PODANIA Z pieczywem Z ryżem SMACZNEGO :) Agnieszka Pil