Reklama

Barszczyk Cioci Basi

19/03/2016 15:58
Barszczyk Cioci BasiBarszczyk biały czy żurek, co na Wielkanocny stół?.  Dziś przedstawiam przepis, który mimochodem zdradziła mi moja Ciocia Basia znana z nietuzinkowego smaku. Szybki sposób na białą zupę;).3 kawałki białej surowej kiełbasy2-3 łyżki chrzanu ostrego tartego200  ml gęstej śmietanyprzyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek.
PRZYGOTOWANIE:Kiełbasę wkładamy do naczynia zalewamy ok. 3l wody, wrzucamy ziele angielskie, listek laurowy i odrobinę soli (kiełbasa może być słona). Całość gotujemy ok. 30 min, podczas gotowania nakłuwamy kiełbasę w kilku miejscach, aby cały swój aromat oddała do powstałego wywaru. Wywar przecedzamy do drugiego naczynia, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy chrzan (2 łyżki), czosnek, pieprz i sól. Barszczyk powinien mieć wyrazisty smak jednak nie może dominować smak  chrzanowy. Całość zagotować dodając majeranek i 2-3 łyżki śmietany. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i chrupiącym pieczywem. Życzę smacznego.
Barszczy świetnie się sprawdza nie tylko, jako bulion, ale dodając pokrojone w kostkę warzywa i ziemniaki stanowi sycące danie obiadowe.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do