Barszczyk Cioci BasiBarszczyk biały czy żurek, co na Wielkanocny stół?. Dziś przedstawiam przepis, który mimochodem zdradziła mi moja Ciocia Basia znana z nietuzinkowego smaku. Szybki sposób na białą zupę;).3 kawałki białej surowej kiełbasy2-3 łyżki chrzanu ostrego tartego200 ml gęstej śmietanyprzyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek. PRZYGOTOWANIE:Kiełbasę wkładamy do naczynia zalewamy ok. 3l wody, wrzucamy ziele angielskie, listek laurowy i odrobinę soli (kiełbasa może być słona). Całość gotujemy ok. 30 min, podczas gotowania nakłuwamy kiełbasę w kilku miejscach, aby cały swój aromat oddała do powstałego wywaru. Wywar przecedzamy do drugiego naczynia, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy chrzan (2 łyżki), czosnek, pieprz i sól. Barszczyk powinien mieć wyrazisty smak jednak nie może dominować smak chrzanowy. Całość zagotować dodając majeranek i 2-3 łyżki śmietany. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i chrupiącym pieczywem. Życzę smacznego. Barszczy świetnie się sprawdza nie tylko, jako bulion, ale dodając pokrojone w kostkę warzywa i ziemniaki stanowi sycące danie obiadowe.