Kuchnia japońska, a zwłaszcza jej najpopularniejsze danie – sushi – idealnie wpisuje się w panujący trend na zdrowe żywienie, jednocześnie dopasowując się do szybkiego trybu życia Polaków. Co sprawia, że ta egzotyczna potrawa cieszy się tak dużą popularnością w państwie oddalonym od Japonii o ponad 8 000 kilometrów? Smak orientu... Kuchnia jest jednym z podstawowych składników kultury kraju. Nie każdego stać jednak na to, żeby zapoznać się z tradycjami Kraju Kwitnącej Wiśni, jadąc tam osobiście. Dlatego właśnie tak popularne stały się restauracje sushi. Idąc do takiego lokalu, możemy poznać egzotyczną kuchnię Japonii i spróbować potraw, które są tak odmienne od polskich dań. – Staramy się ukazać kulturę Japonii, nie tylko przez serwowane potrawy, ale także wystrój lokali i panującą w nich atmosferę – mówi Tomasz Bojanowicz, właściciel sieci restauracji TenSushi. Trend na zdrowie Moda na niezbyt wartościowe fast foody ustąpiła, robiąc miejsce dla zdrowych posiłków i zbilansowanej diety. Polacy, którym zależy na tym, aby spożywane przez nich potrawy dostarczały im niezbędnych wartości odżywczych, sięgają często po dania kuchni japońskiej – także sushi. Dieta oparta na warzywach, owocach morza i rybach została bowiem uznana za najzdrowszy styl żywienia na świecie. Na każdą okazję Romantyczna randka, niedzielny obiad czy szybki lunch. Sushi pasuje do wszystkich tych sytuacji. Uniwersalność tego dania, połączona z jego egzotycznością oraz intrygującym wyglądem, sprawia, że coraz częściej jest wybierane przez Polaków. – Sushi idealnie sprawdzi się zarówno na kolacji z rodziną czy znajomymi, jak i na spotkaniu biznesowym oraz przerwie na lunch. Zauważyliśmy, że coraz większą popularnością cieszą się zamówienia z dowozem – często dostarczane są do firm lub na domowe imprezy. Polacy bardzo polubili kuchnie japońską, a odwiedzający nas goście mają dużą świadomość tego, jak powinno wyglądać i smakować dobrze przyrządzone sushi – dodaje właściciel TenSushi. Z duchem czasu Mimo tego, że sushi pojawiło się w Polsce w latach 90-tych ubiegłego wieku, cieszy się ono coraz większą popularnością i ciągle przybywa miejsc, w których można go skosztować. Sushimasterzy prześcigają się w tworzeniu nowych wariacji na temat tego tradycyjnego dania. Dzięki temu każdy może odnaleźć w menu coś odpowiedniego dla siebie. Restauratorzy przygotowują też specjalne zestawy dla dzieci oraz kobiet w ciąży, dbając o to, żeby każdy mógł cieszyć sie smakami kuchni japońskiej. O marce TenSushi TenSushi to sieć restauracji, oferujących dania kuchni japońskiej. Specjalizuje się w łączeniu klasycznego sushi z kuchnią ciepłą. Rosnące zainteresowanie pozwoliło na rozszerzenie sieci, dzięki czemu istnieją już cztery lokale: na Żoliborzu, Bemowie oraz w podwarszawskim Legionowie i Grodzisku Mazowieckim.