Reklama

Solić czy nie ?

28/02/2016 21:03

Sól spożywana w nadmiarze prowadzi do nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. Ma też wpływ na wzrost wagi i cukrzycę typu II. Okazuje się jednak, że przecięty Polak zjada jej kilkakrotnie więcej niż zalecane normy.

Sól niezbędna jednak jest do zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie, usprawnia też pracę układu mięśniowego i nerwowego.

Dlatego jako alternatywę dla soli kuchennej polecam sól himalajską.

Sól himalajska, która pochodzi z najwyższych gór świata z miejsca gdzie miliony lat temu znajdował sie słony ocean, jest  najczystszą solą dostępną na ziemni, nie rafinowana i nie zwiera substancji przeciw zbrylających, 100% minerału. Zaś powszechnie stosowana sól kuchenna niewiele ma wspólnego z naturalną, gdyż w procesie chemicznego oczyszczania pozbawiona wszystkich cennych minerałów i mikroelementów z wyjątkiem chloru i sodu (NaCl). Chlorek sodu jest dość agresywnym, za to tanim i rozpowszechnionym środkiem konserwującym.

Wypada więc zapytać, czy produkt ten zasługuje jeszcze na miano soli?

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do