Reklama

Ogórki to podstawa również na Zieleniaku

20/07/2017 16:24

Jak sama nazwa wskazuje należy do rodziny dyniowatych. Jest jednym z najpopularniejszych warzyw występujących na Zieleniaku. Najbardziej znanym gatunkiem jest ogórek siewny. Uprawiany był już ponad trzy tysiące lat temu w Himalajach.

Pomimo tego, że jest warzywem jego owoc nazywany jest jagodą. Jagoda ta jest lekko wydłużona o różnej grubości a skórka najczęściej w kolorze zielonym może być pokryta niewielkimi brodawkami. Wnętrze ogórka poza miąższem posiada również pestki. Wyjątkiem jest odmiana partenokarpiczna, która podczas uprawy nie wymaga zapylania a owoce ogórka nie posiadają pestek.

Ogórek nie posiada wielkich właściwości odżywczych a jedynie walory smakowe. Do tego najwięcej witamin i innych składników znajduje się w skórce. Surowe ogórki zawierają enzym zwany askorbinazą, który rozkłada utleniając witaminę C. Dlatego też surowych ogórków nie należy łączyć w sałatkach z pomidorami i papryką. Surowy ogórek dlatego najlepiej spożywać w postaci mizerii z dodatkiem śmietany. Doskonale smakuje zarówno na słodko jak i na słono. A pomimo niewielkich walorów odżywczych nic nie zastąpi ogórka małosolnego, kiszonego czy marynowanego na naszych stołach.


 

Artykuł sponsorowany

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do