Tradycyjne potrawy Tradycja dotycząca przyrządzania konkretnych potraw na Dolnym Śląsku, przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Kształtowała się ona przez wiele lat, łączyła liczne kulinarne wpływy: polskie, niemieckie, czeskie i kresowe. Obecnie kuchnia tradycyjna i nowoczesna stworzyły na Dolnym Śląski szlak kulinarny , który ciągle się rozrasta i tworzy jedną z atrakcji turystycznych regionu. [middle1] Gdy myślimy o Dolnym Śląsku i tradycji, pierwsze co przychodzi nam do głowy do kluski śląskie i modra kapusta. I nic w tym dziwnego! Kluski śląskie to ugotowane ziemniaki, uformowane w kulki z charakterystyczną dziurką. Do klusek śląskich robi się tradycyjne śląskie zrazy, które powstają z rozbitego tłuczkiem oraz posmarowanego musztardą mięsa. W to mięso następnie zawija się farsz z ogórka kiszonego, cebuli i boczku. Potem wszystko smaży się i dusi w gęstym sosie. Do tego modra kapusta- przyrządzona się z jabłkiem oraz boczkiem. Innym ciekawym przepisem jest śląskie niebo- jest to gotowane, peklowane albo uwędzone mięso wieprzowe lub stosowana zamiennie świeża wieprzowina. Mięso to polane jest później sosem z suszonych owoców (świeże lub suszone jabłka, gruszki, śliwki i morele). Danie to podawane jest najczęściej z kluskami ziemniaczanymi albo na parze. Inne ciekawe przepisy Dolny Śląsk oferuje również wiele ciekawych przepisów na desery. Jednym z nich jest deser z rokitnika, serwowany w Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu. Rokitnik to owoc będący prawdziwą skarbnicą witaminy C. Deser z niego przygotowuje się przyrządzając dwa musy (czekoladowy z rokitnika właśnie) a potem schładzając i łącząc je ze sobą. Innym interesującym deserem jest porzeczkowiec serwowany w Domu Pielgrzyma w Wambierzycach albo rabarbarowa kruszonka z Restauracji Przystań we Wrocławiu. Poznaj „Smaki Dolnego Śląska”! „Smaki Dolnego Śląska” to szlak kulinarny, który obejmuje wiele restauracji, serwujących dania z tych ciekawych przepisów, o których wspomnieliśmy wcześniej. Śmiało można go uznać za jedną z atrakcji turystycznych tego terenu. W skład miejsc zaznaczonych na tej trasie wchodzą nie tylko restauracje, ale również chociażby hotele, piekarnie oraz tłocznie. Szlak ten to nie tylko pomoc w planowaniu podróży kulinarnej po Dolnym Śląsku, ale także promocja umiejętności i dużego doświadczenia tutejszych szefów kuchni i reklama lokalnych przysmaków.