Reklama

Jadłodzielnia na Żoliborzu

14/12/2018 06:36

W piątek 7 grudnia, na tyłach urzędu dzielnicy, została uroczyście otwarta pierwsza na  Żoliborzu Jadłodzielnia. Dla wyjaśnienia, jak sama nazwa wskazuje, Jadłodzielnia jest miejscem, w którym to możemy podzielić się lub poczęstować jedzeniem. Stacja działa całodobowo. Każdy, kto nie będzie miał pomysłu i możliwości na zagospodarowanie nadającej się do spożycia żywności, będzie mógł ją zostawić w lodówce bądź na półce punktu i tym samym zapobiec jej bezsensownemu zmarnowaniu. Dostarczycielami produktów spożywczych mogą być również lokalne sklepy spożywcze oraz lokale gastronomiczne. Jadłodzielnia posiada regulamin, w którym zawarte są zasady bezpieczeństwa i higieny. Nad zasadami czystości i zgodności żywności z regulaminem dbać będzie wyznaczony opiekun. Nie będzie natomiast sztywnie określonych zasad dotyczących tego, kto może skorzystać ze stacji. Praktycznie każdy będzie mógł podzielić się swoim jedzeniem, zarówno osoby o niskich dochodach, jak i wszyscy inni, którzy w danym momencie uznają się za potrzebujących, dzięki czemu każdy może skorzystać z punktu na równych zasadach i nie jest w żaden sposób stygmatyzowany. Żoliborska Jadłodzielnia będzie już dwunastym tego typu punktem w stolicy. Ideę dzielenia się żywnością propaguje ruch obywatelski Foodsharing Wrszawa, którego założyciele inspirowali się niemieckimi ruchami foodscharingowymi. Projekt żoliborskiej stacji foodsharingowej został zrealizowany w ramach czwartej edycji budżetu partycypacyjnego na rok 2018 Jego autorem jest Marcelina Zjawińska. Na projekt zagłosowało 399 mieszkańców, a jego całkowity koszt wyniósł 42 500 zł.

Nie marnujmy Żywności!!!

Celem projektu jest walka z problemem powszechnego marnowania jedzenia na świecie a dodatkowo lepsza redystrybucja żywności stanowi pomoc dla potrzebujących. Kolejnym aspektem jest rola edukacyjna projektu w zakresie ochrony środowiska i ekologii. Dzięki foodsharingowi zmniejszy się ilość odpadów, a w społeczeństwie wzrośnie świadomość dotycząca terminów przydatności do spożycia produktów. Jak wynika z danych Eurostatu, w Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, z czego 2 mln to produkty zmarnowane w gospodarstwach domowych, przy jednoczesnym życiu w ubóstwie niemal 4,3% populacji Polaków (GUS 2017).

Na zakończenie chciałbym dodać od siebie, iż mam nadzieję, że idea foodsharingu nadal będzie się rozwijała w Warszawie i naszej dzielnicy. Wierzę, że nasza stacja nie będzie stała pusta, a mieszkańcy z chęcią będą dzielili się swoim pożywieniem, dzięki czemu więzi społeczne w naszej dzielnicy będą silniejsze.

Bartosz Kałuża – Żoliborski Obserwator

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Gość - niezalogowany 2018-12-18 22:25:58

    Otwierasz lodówkę a tam Zjawińska, KOD, Konstytucja, antyklerykalizm, aborcja, śluby homo...i szybko zamykasz na kłódkę.

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    gość 2019-01-05 17:04:21

    Karaluchomnożnia, otwierasz lodówkę a tam Zjawińska, KOD, Konstytucja, antyklerykalizm, aborcja, śluby homo...i szybko zamykasz na kłódkę. DOŚĆ

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do