W piątek 7 grudnia, na tyłach urzędu dzielnicy, została uroczyście otwarta pierwsza na Żoliborzu Jadłodzielnia. Dla wyjaśnienia, jak sama nazwa wskazuje, Jadłodzielnia jest miejscem, w którym to możemy podzielić się lub poczęstować jedzeniem. Stacja działa całodobowo. Każdy, kto nie będzie miał pomysłu i możliwości na zagospodarowanie nadającej się do spożycia żywności, będzie mógł ją zostawić w lodówce bądź na półce punktu i tym samym zapobiec jej bezsensownemu zmarnowaniu. Dostarczycielami produktów spożywczych mogą być również lokalne sklepy spożywcze oraz lokale gastronomiczne. Jadłodzielnia posiada regulamin, w którym zawarte są zasady bezpieczeństwa i higieny. Nad zasadami czystości i zgodności żywności z regulaminem dbać będzie wyznaczony opiekun. Nie będzie natomiast sztywnie określonych zasad dotyczących tego, kto może skorzystać ze stacji. Praktycznie każdy będzie mógł podzielić się swoim jedzeniem, zarówno osoby o niskich dochodach, jak i wszyscy inni, którzy w danym momencie uznają się za potrzebujących, dzięki czemu każdy może skorzystać z punktu na równych zasadach i nie jest w żaden sposób stygmatyzowany. Żoliborska Jadłodzielnia będzie już dwunastym tego typu punktem w stolicy. Ideę dzielenia się żywnością propaguje ruch obywatelski Foodsharing Wrszawa, którego założyciele inspirowali się niemieckimi ruchami foodscharingowymi. Projekt żoliborskiej stacji foodsharingowej został zrealizowany w ramach czwartej edycji budżetu partycypacyjnego na rok 2018 Jego autorem jest Marcelina Zjawińska. Na projekt zagłosowało 399 mieszkańców, a jego całkowity koszt wyniósł 42 500 zł. [middle1] Nie marnujmy Żywności!!! Celem projektu jest walka z problemem powszechnego marnowania jedzenia na świecie a dodatkowo lepsza redystrybucja żywności stanowi pomoc dla potrzebujących. Kolejnym aspektem jest rola edukacyjna projektu w zakresie ochrony środowiska i ekologii. Dzięki foodsharingowi zmniejszy się ilość odpadów, a w społeczeństwie wzrośnie świadomość dotycząca terminów przydatności do spożycia produktów. Jak wynika z danych Eurostatu, w Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, z czego 2 mln to produkty zmarnowane w gospodarstwach domowych, przy jednoczesnym życiu w ubóstwie niemal 4,3% populacji Polaków (GUS 2017). Na zakończenie chciałbym dodać od siebie, iż mam nadzieję, że idea foodsharingu nadal będzie się rozwijała w Warszawie i naszej dzielnicy. Wierzę, że nasza stacja nie będzie stała pusta, a mieszkańcy z chęcią będą dzielili się swoim pożywieniem, dzięki czemu więzi społeczne w naszej dzielnicy będą silniejsze. Bartosz Kałuża – Żoliborski Obserwator