Reklama

Ciasteczka z pokrzywą.

31/05/2016 16:51

Takie ciasteczka to bardzo dobry sposób, by przemycić pokrzywę w diecie dzieci. Bez obaw – nie parzą w język, za to za sprawą mąki orkiszowej, migdałów i pokrzywy działają odżywczo.

Pokrzywy zbieramy w miejscach oddalonych od ruchliwych ulic, zrywamy same czubki koniecznie w grubych rękawiczkach. Następnie przelewamy wrzątkiem – dzięki czemu przestaną parzyć. Dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie paseczki.

Składniki: 200g mąki orkiszowej (plus odrobina do podsypywania ciasta),
100g zmielonych migdałów bez skórki lub maki migdałowej
125g miękkiego masła
50g cukru trzcinowego,
1 jajko
3/4 szklanki sparzonej i drobno posiekanej pokrzywy oraz szczypta soli
szczypta : bertramu i galgantu, można użyć cynamonu czy goździków.

Wszystkie składniki wkładamy do miski, siekamy skrobakiem do ciasta lub nożem do momentu połączenia się składników w jednolita masę. Tak przygotowane ciasto wkładamy na godzina do lodówki.
Jeśli nie mamy czasu, możemy ominąć leżakowanie w lodówce i utoczyć z ciasta kuleczki wielkości przepiórczego jajka a następnie spłaszczyć je przy pomocy tłuczka do mięsa – postawą wtedy ładne wzorki.
Jeśli jednak zależy nam na płaskich wykrawankach, łatwiej będzie je wykonać na stężałym w chłodzie cieście, rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 milimetrów i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180-200 stopni przez około 20-25 minut.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo iZoliborz.pl




Reklama
Wróć do