11°C mgła

Kolorowe muffiny podbijają gusta Polaków

kuchnia Informatora, Kolorowe muffiny podbijają gusta Polaków - zdjęcie, fotografia

Muffiny to ostatni krzyk mody kulinarnej. Internet i modne serwisy społecznościowe, takie jak Instagram czy Pinterest zasypane są zdjęciami apetycznych babeczek oraz przepisami na własnoręcznie przygotowane smakołyki. Kolorowe babeczki to nie tylko uczta dla żołądka, ale również dla oka. Dzięki barwnym polewom przyciągają wzrok i cieszą oczy na wystawach piekarni i cukierni. Jednak zamiast przepłacać za gotowe produkty, można w łatwy sposób wykonać je samodzielne. Zrobienie takich babeczki nie jest trudne, wystarczy mieć składniki i foremki. Co więcej, decydując się na domowy wypiek mamy pewność, co do jego składu. Możemy więc zadbać o to, by był nie tylko piękny, ale także i zdrowy!

Jak przygotować samodzielnie domowe muffiny?

Skład ciasta na muffiny zależy tak naprawdę od nas samych, ale standardowe przepisy uwzględniają zazwyczaj mąkę, jajka, cukier, tłuszcz oraz proszek do pieczenia, a do tego jakieś dodatki w postaci owoców czy czekolady. Tok pracy opiera się zazwyczaj na wymieszaniu składników suchych z mokrymi a następnie przelania ciasta w kolorowe foremki zwane papilotkami. Foremki wkładamy do nagrzanego na około 180 stopni piekarnika i po kilkunastu czy kilkudziesięciu minutach możemy cieszyć się samodzielnie przygotowanymi muffinkami. Wystarczy tylko poczekać aż wystygną, przyozdobić lukrem lub bitą śmietaną z kawałkami owoców i gotowe! Nikogo chyba nie trzeba przekonywać jak smaczne są domowe wypieki, ale jeśli ktoś nie ma czasu lub siły na samodzielne zabawy w mistrza cukiernictwa może zaopatrzyć się w gotowy mix dostępny w sklepie. Tego typu mieszanki zawierają już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta, wystarczy tylko dodać jaja lub mleko i przelać w foremki. W tym przypadku czas oczekiwania na końcowy efekt jest jeszcze krótszy!

Słodko, zdrowo i elegancko

Wraz z rozwojem świadomości Polaków dotyczącej zdrowego odżywiania się, w internecie i telewizji pojawiają się przepisy na dietetyczne wypieki. Główną ideą tego typu działań kulinarnych jest zastępowanie klasycznych składników produktami ekologicznymi. I tak zamiast cukru stosujemy stewię lub ksylitol, mąkę pszenną zastępujemy razową lub orzechową, a kakao na przykład karobem. Można także upiec muffiny na bazie warzyw takich jak fasola lub marchew. Tak przygotowane smakołyki będą nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe dla nas i naszych bliskich, a upieczone w kolorowych foremkach będą się prezentować elegancko i smakowicie.

Kolorowe muffiny podbijają gusta Polaków komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się